Foto: F64

Populārais žurnālists Kārlis Streips (attēlā), kura vārds ilgus gadus bija nesaraujami saistīts ar Eirovīziju, publicējis viedokļa rakstu, kurā aicina boikotēt šogad Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notiekošo starptautisko dziesmu konkursu.

Kultūras un patstāvīgas domas portālā Satori.lv Streips uzskaitījis iemeslus, kāpēc, viņaprāt, šogad sūtīt savus pārstāvjus uz Eirovīzijas dziesmu konkursu nevajadzētu.

Kā viens no argumentiem minēts tas, ka, lai uzceltu koncertzāli Eirovīzijas vajadzībām, Azerbaidžānas varas iestādes pieņēma lēmumu nojaukt veselu sēriju vēsturisku celtņu un mājvietas zaudēja tūkstošiem cilvēku.

"Viens iedzīvotājs telekanālam BBC stāstīja, ka buldozeri viņa māju sāka nojaukt naktī, kad viņš ar ģimeni tajā gulēja. Tas nu reiz ir pavisam kretīnisks pasākums," raksta Streips, bet atzīst, ka lielākā problēma šajā valstī ir režīma "nožēlojamā" attieksme pret cilvēktiesībām.

Kā piemērus režīma attieksmei pret cilvēkiem Streips minējis mūziķa Hamala Ali apcietināšanu par "valsts prezidenta aizvainošanu" - vīrietis pēc tam stāstījis, ka viņš cietumā spīdzināts. Tāpat uzbrukumos cietuši žurnālisti, un līdz pat nesenai pagātnei valstī bijuši aizliegti jebkādi opozīcijas protesti.

Ņemot vērā šo situāciju un to, ka, piemēram, Armēnija jau paziņojusi, ka savu pārstāvi uz Eirovīziju nesūtīs, Streips aktualizē jautājumu, kā būtu jāreaģē citām valstīm, tai skaitā Latvijai.

Streips daļēji piekrīt tiem, kuri apgalvo, ka Eirovīzija ir nepolitisks pasākums un lai tas "balagāns un tingeltangelis" notiek, jo gabals no tā nevienam nenokritīs, tomēr žurnālistam šķiet nožēlojami tas, ka "cilvēka tiesības allaž tiek izmestas miskastē, kolīdz parādās politiskas vai it īpaši biznesa intereses".

"Es personīgi uzskatu, ka Eirovīzija Baku būtu jāboikotē visām valstīm, kuras cilvēka tiesības tur augstā vērtē. (..) Cilvēka tiesības tomēr nav ignorējams vai sadalāms jēdziens, un Azerbaidžāna šajā ziņā ir teicamniece pagalam negatīvā nozīmē.

Atliek vien ielūkoties globālās cilvēka tiesību organizācijas Human Rights Watch mājaslapā (to var arī lasīt krievu valodā), un tur būs uzskatāmi redzams, cik ļoti lielā mērā Azerbaidžāna pārkāpj pat elementārākās cilvēka tiesību prasības.

Tur rīkot pasākumu, kurā tiek svinēta Eiropas kopība muzikālā nozīmē? Kaut kādā līmenī droši vien būtu mazliet žēl, ja Anmary un citi dziedoņi zaudētu tiesības reizi mūžā uzstāties milzīgas auditorijas priekšā, tomēr Eirovīzijas rīkošana Baku ir garām, un boikots šajā gadījumā būtu pat ļoti piemērots," portālā Satori savu viedokli paudis Streips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!