Foto: flickr.com

Portāls Mango no lasītājas Marijas saņēma šādu vēstuli: "Man ir 16 un jau gandrīz gadu ir viens puisis. Viņš vēlētos ar mani pārgulēt, bet man ir bailes. Es jūtu, ka es to labprāt darītu, bet kauns no asiņošanas. Vai nav kāds variants, kā pārgulēt ar puisi, izvairoties no asiņošanas, kā tas parasti pirmajā reizē notiek? Zinu, ka visi parasti saka, ka tas tak ir normāli un par to nav jākaunas, bet man ir savas domas un tiešām ir kauns – tas pat traucē attiecības. Partneris ir vecāks."

Jaunavības plēves esamībai vai neesamībai mūsdienu jaunieši lielākoties nepiešķir tādu vērību, kā tas bija agrāk vai joprojām ir dažām citām tautām. Tiesa, atsevišķos gadījumos jaunais vīrs (vai retāk - partneris) var izrādīt greizsirdību par to, ka uz palagiem nav asinis, taču vīrieša neapmierinātība visdrīzāk ir saistīta ar sievietes dzimumorgānu uzbūves un viņas individuālo fizioloģisko īpatnību nezināšanu.

Jaunavības plēve (jeb medicīniskā terminoloģijā - himēns )ir gļotādas kroka, kas parasti daļēji sedz ieeju makstī. Katrai meitenei ir individuālas, tikai viņai piemītošas jaunavības plēves īpatnības. Himēns var variēt gan pēc biezuma un blīvuma, gan pēc elastības un reljefa, gan pēc lokalizācijas un formas. Izšķir aptuveni 20 jaunavības plēvju veidus , no kuriem izplatītākie ir apļveida un pusmēness.

Jaunavības plēves pārplēšanu medicīnas valodā dēvē ļoti poētiski - par deflorāciju (burtiski: zieda noplūkšana). Parasti deflorācija notiek pirmā dzimumakta laikā, taču atsevišķos gadījumos tā var izstiepties un palikt neskarta pat pēc vairākiem dzimumaktiem. Jaunavības plēve var tikt pārplēsta arī citos gadījumos: rupjas medicīniskās apskates laikā, masturbējot ar palīglīdzekļiem, dziļa petinga gadījumos, neveiksmīgos fizkultūras vingrojumos, kā arī citu dzimumorgānu traumu gadījumos. Mūsdienu medicīna pazīst situācijas, kad jaunavības plēve meitenei vispār nav kopš dzimšanas vai arī tā ir tik plāna, ka tās pārplīšanu nepamana pati īpašniece.

Taču deflorācija var notikt arī pēc stereotipiski klasiska scenārija: asinis, asaras, sāpes. Saskaņā ar statistiku asinis pirmajā reizē ir tikai 35% meiteņu. Arī tas ir dabiski un pilnībā atbilst cilvēka fizioloģijai - jebkurā gadījumā visi iespējamie scenāriji ir absolūti pašsaprotami un nav ne mazākā iemesla, lai par notikušo kaunētos. Ja jaunavības plēve ir plīsusi iepriekš, pirmā dzimumakta laikā, visticamāk, nejutīsiet sāpes un nebūs arī asiņošanas. Ja plēve nav plīsusi, dažreiz jūtamas nelielas sāpes un asiņošana, kas emocionālas tuvības brīdī parasti aizmirstas visai ātri. Sāpju stiprums pirmajā reizē ir atkarīgs arī no partnera darbībām - ja viņš ir pietiekami pacietīgs un neskopojas ar glāstiem, ir gandrīz droši, ka sāpes būs minimālas. Visbiežāk bailes un sāpēs ir iesuģestētas (draudzeņu, mammas stāsti) vai autosuģestētas (pašas iedomātas). Citiem vārdiem sakot, bailes no sāpēm arī rada šīs sāpes.

Agrāk tika uzskatīts, ka jaunavības plēve ir "lieka" sievietes organisma daļa, kas ir pilnīgi nelietderīga un pat traucējoša. Taču pakāpeniski seksologi noskaidrojuši, ka himēns ir mehāniska barjera infekciju, sēnīšu un citu nepatīkamu lietu ceļā. No vienas puses, tā "traucē" uzsākt dzimumdzīvi, no otras puses, jaunu meiteņu iekšējo dzimumorgānu mikroflora var nebūt līdz galam noformējusies, tāpēc arī ir noderīga tāda dabiska barjera. Katrā gadījumā šie veidošanās procesi beidzas 17-18 gadu vecumā.

Bailes no pirmā dzimumakta ir gan vīriešiem, gan sievietēm, taču normālā situācijā nav neviena, kas agrāk vai vēlāk tās nebūtu pārvarējis un vēlāk pat smaidījis par savu nedrošību. No sāpju viedokļa vairāk būtu jābaidās no pirmā zobārsta apmeklējuma vai nopratināšanas policijā. Ja šīs iracionālās bailes tomēr ir ieilgušas, tad var vērsties pie psihologa vai seksologa, bet iespējams arī, ka ķermenis neapzināti saka priekšā, ka partneris nav īstais. Katrā gadījumā savu pirmo reizi jūs atcerēsieties uz visu mūžu, tāpēc nebūtu ieteicams pirmo dzimumaktu veikt ar kādu garāmgājēju diskotēkā.

Attiecībā par pirmo reizi jāņem vērā vēl daži faktori: tā kā meitenes organisms vēl nav pieradis pie šāda veida kairinājuma, gandrīz noteikti dažas pirmās reizes notiks bez orgasma un varbūt pat ne tik patīkami, kā stāsta pieredzes bagātākās draudzenes. Gadījumā, ja domājat, ka pirmajā reizē nevar palikt stāvoklī, tad ziniet: tie ir absolūti maldi! Tā kā grūtniecībai nav nekāda sakara ar to, kuru reizi jūs jau mīlējaties, tad gan pirmajā reizē, gan turpmākajās ir jādomā par kontracepcijas līdzekļiem, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības un seksuāli transmisīvajām slimībām.

Ja arī jūsu seksuālajā un intīmajā dzīvē radušās kādas nepatikšanas vai neskaidrības, un jūs vēlaties uzzināt speciālista viedokli, sūtiet savus jautājumus uz e-pastu redakcija@mango.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!