Foto: Mango

Apmeklējot Latvijas rokgrupu koncertus, dažkārt manīti gadījumi, kad uz skatuves lido mūziķu kaislīgāko pielūdzēju mesta apakšveļa. Šajā sakarā Mango vēlējās noskaidrot, ko pašmāju mūziķi iesāk ar šīm "trofejām".

Grupas Dzelzs vilks, kura, šķiet, uzstādījusi Latvijas rekordu uz skatuves mesto apģērba gabalu ziņā, solists Juris Kaukulis (attēlā) sarunā ar izklaides portālu Mango atklāj, ka senāk grupas dalībnieki pielūdzēju apakšveļu un citus apģērba gabalus glabājuši ģitāru futrāļos, līdz tajos vairs nav bijusi vieta. Tagad daļu koncerta laikā iegūto "relikviju" var aplūkot Dailes teātra režisora Dž.Dž.Džilindžera sievas Binnijas Ārbergas skaistumkopšanas salonā, kur izveidots īpašs grupai veltīts stends. Uz jautājumu, cik daudz apģērba gabalu sakrājies grupas 18 darbības gados, Kaukulis atsmej, ka saskaitīt to neesot iespējams. "Bet ir bijuši tik daudz gadījumu, ka mēs varētu veikalu atvērt!"

Kaukulis stāsta, ka tikai vienu reizi uz skatuves mestas apakšbiksītes, bet visbiežāk fanes saviem elkiem dāvā krūšturus. "Man gan ir aizdomas, ka bieži vien meitenes mums met līdzi paņemtas lietas, jo reiz es pamanīju meiteni, kura bija uzmetusi krūšturi, un tas pilnīgi noteikti nebija viņas izmērs," smaida Kaukulis. Kā īpašu gadījumu Kaukulis atceras reizi, kad kāda meitene uz skatuves uzmetusi savu kleitu un palikusi vien veļā un zeķēs.

Aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajā koncertā Studentu klubā vilki piedzīvojuši lielu pārsteigumu, kad uz skatuves nonācis ne tikai krūšturis, bet arī šorti. "Ir patīkami un interesanti, ka meitenes ir gatavas mums atdot tik intīmu lietu kā veļu, bet šorti - nekas tāds nebija bijis. Interesanti, kas būs tālāk," smejas Kaukulis.

Savukārt grupas Credo līderis Guntis Veits sarunā ar portālu Mango atklāj, ka koncerta laikā uz skatuves veļu neviena no viņa fanēm neesot metusi, bet ir bijuši gadījumi, kad meiteņu intīmie apģērba gabali - gan krūšturi, gan biksītes - viņam atsūtīti pa pastu. Pirmo reizi tas noticis pirms kādiem desmit gadiem, bet pārāk bieži vis mūziķis šādus sūtījumus neesot saņēmis. "Ja tā veļa būtu jauna, varētu kādam atdot, bet parasti tie ir nedaudz lietoti veļas gabali, kurus dāvināt tālāk nevar," uz jautājumu, ko Veits dara ar atsūtīto veļu, atsmej mūziķis. "Savulaik man bija sakrājusies diezgan smuka kolekcija, bet gadu gaitā tā tāpat kā visas labās lietas ir pazudusi," stāsta Veits.

Grupas Tumsa solists Mārtiņš Freimanis atklāj, ka viņa mūziķa karjeras laikā uz skatuves daudzkārt lidojuši krūšturi. "Agrāk bija diezgan daudz tādu atgadījumu, bet tagad esmu panācis to, ka uz maniem koncertiem nāk sievietes vecumā pēc 30, un tās jau veļu apkārt nemētās," stāsta Freimanis. Kā īpaši smieklīgu gadījumu mūziķis atceras kādu uzstāšanos Liepājā, kad grupas fanes tik ļoti aizrāvušās, ka norāvušas pašam dziedātājam bikses no kājām. "Paldies dievam, ka pašu toreiz no skatuves nenorāva," smejas Freimanis. Uz skatuves mestos veļas gabalus Freimanis nekolekcionējot, un vairākos gadījumos pat bijis tā, ka tie pēc koncerta vienkārši atstāti mētājāmies uz skatuves.

Savulaik populārās Latvijas rokgrupas Līvi dalībnieks Tomass Kleins atceras, ka agrāk gadījumi, kad grupas uzstāšanās laikā pielūdzējas uz skatuves metušas krūšturus, bijuši, bet, neraugoties uz Līvu slavu, tas nav noticis pārāk bieži. Kleins neatceras, kas ar veļu noticis pēc koncerta, bet pieļauj, ka vairumā gadījumu tā palikusi uz skatuves. "Tiešām nenāk prātā gadījumi, kad kāds no mums to būtu ņēmis uz mājām vai kaut kur īpaši izstādījis," stāsta Kleins, kurš šobrīd par savu pamatnodarbošanos sauc auklītes pienākumus - viņš audzina savu divus gadus veco meitiņu.

Grupas Labvēlīgais tips līderis Andris Freidenfelds jeb Fredis sarunā ar Mango atzīst, ka grupas pastāvēšanas laikā bijis tikai viens gadījums, kad uz skatuves mests veļas gabals. Tas noticis kāda koncerta laikā Kuldīgā, kad kāda aizrāvusies pielūdzēja "atvadījusies" no sava krūštura. "Pēc tam viņa pienāca klāt un paprasīja to atpakaļ," stāsta Fredis. Uz jautājumu, kādas bijušas grupas mūziķu sajūtas šajā brīdī, Fredis sev raksturīgajā ironiskajā attieksmē atzīst, ka nekādu īpašu pārdzīvojumu tas neesot radījis: "Tiešām nekas īpašs - atlidoja liels krūšturis, pakārām to kaut kur uz skatuves un pēc tam atdevām īpašniecei."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!