"Jāņa Rozes apgādā" nākusi klajā Bērtranda Rasela grāmata "Filosofijas problēmas". No angļu valodas tulkojis Ivars Ijabs. Mākslinieciskais noformējums: Gita Okonova-Treice.

Latviešu valodā iznākusi izcilā britu filosofa, sabiedriskās un politiskās dzīves kritiķa Bērtranda Rasela (Bertrand Russell, 1872–1970) agrīnais darbs "Filosofijas problēmas".

Tulkotājs Ivars Ijabs, grāmatas pēcvārdā raksturojot šo darbu, atzīmē: "Uzrakstīts samērā vienkāršā un saistošā valodā, šis darbs tomēr ir nevis grāmata par filosofiju, bet gan augstvērtīgs filosofisks teksts."

Rasela darbā iezīmētais tēmu loks – universālijas, matērija, ideālisms, a priori zināšanas, patiesums u.c. – ir raksturīgs Rietumu filosofiskajai tradīcijai. Savdabīga un saistoša ir filosofa pieeja šo tēmu izklāstā un interpretācijā, turklāt autors izvēlas tikai tās filosofiskās problēmas, par kurām ir iespējams pateikt "kaut ko pozitīvu un konstruktīvu". Tādējādi metafiziskas problēmas piekāpjas izziņas teorijas priekšā.

Nepretendējot uz patiesības zinātāja monopolu, Rasels cenšas rast atbildi uz jautājumu, vai drošticamas zināšanas ir iespējamas. Filosofs vedina lasītāju būt līdzdalīgam filosofisko problēmu izzināšanā un atklāj to kā aizraujošu un jēgpilnu nodarbi.

Rasels lielākoties pazīstams kā viens no anlītiskās filosofijas 'tēviem'. Viens no viņa slavenākajiem darbiem ir kopā ar A. N. Vaithedu sarakstītais "Principia mathematica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!