Foto: EPA/LETA

Sestdien, 29. maijā, no prostatas vēža savās mājās Venēcijā, Kalifornijas štatā, 74 gadu vecumā miris izcilais amerikāņu aktieris un režisors Deniss Hopers (attēlā), atsaucoties uz Hopera tuviniekiem, ziņo aģentūra Reuters.

Ļaundabīgais audzējs Hoperam tika konstatēts 2009. gada nogalē, un drīz vien viņš uzsāka speciālu ārstniecības kursu, par kura gaitu sabiedrība netika informēta. Slimības dēļ viņam nācās atcelt visus ārvalstu braucienus un izlaist savu gleznu un fotogrāfiju izstādi Austrālijā.

Dažādos TV seriālos Hopers filmējies jau kopš 1954. gada, un savas karjeras laikā viņš piedalījies vairāk nekā simts filmās. Piecdesmito gadu otrajā pusē Hopers tika pamanīts divās slavenās filmās ar Džeimsu Dīnu - Giant un Rebel Without a Cause.

Hopers sāka aktīvi filmēties divās, trijās filmās gadā, bet pasaules slavu viņam nodrošināja 1969. gada filma Easy Rider, kurai viņš bija režisors, scenārists, kā arī galvenās lomas atveidotājs blakus Pīteram Fondam (kopumā Hopers bijis režisors astoņām filmām). ASV Kongresa bibliotēka filmu Easy Rider atzina par Amerikas kultūras nacionālo īpašumu.

Starp Hopera nozīmīgākajiem kino darbiem minamas filmas Apocalypse Now, Blue Velvet, Speed, Ed TV, Palermo Shooting un citas.

Hopers divas reizes nominēts ASV kino prestižākajai balvai "Oskaram" - kā filmas Easy Rider scenārists un otrā plāna aktieris filmā Hoosiers, kā arī saņēmis daudzas balvas citos godalgotos kino festivālos. Savukārt par lomu filmā Waterwold Hopers saņēmis "Zelta aveni" kā gada sliktākais aktieris.

Deniss Lī Hopers dzimis 1936. gada 17. maijā Kanzasas štatā. Hopers bija precējies piecas reizes, tostarp deviņas dienas ar burvīgo grupas Mamas&Papas vokālisti Mišelu Filipsu. Aktierim ir četri bērni - pa vienam no katras laulības (izņemot ar Mišelu Filipsu), un divas mazmeitas.

Šī gada martā neilgi pirms nāves Hoperam tika piešķirta zvaigzne Holivudas slavas alejā - tās kārtas numurs ir 2403.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!