Foto: DELFI

Pēdējo gadu laikā sava ķermeņa izrotāšana ar dažādiem zīmējumiem kļuvusi par vienu no populārākajiem stilīgu jauniešu izpausmes veidiem, un arī starp stilīgajiem talantu šova Okartes skatuve jauniešiem ne vienam vien uz ādas radīts tetovējums.

Tetovējumu rekordists – Kašers

No šobrīd Okartes skatuvē dzīvojošajiem jauniešiem visvairāk tetovējumu ir ekstravagantajam Kasparam Blūmam–Blūmanim jeb Kašeram – viņa ķermeni rotā četri zīmējumi, un katrs no tiem veltīts kādam nozīmīgam puiša dzīves posmam.

Pie pirmā tetovējuma viņš ticis 15 gadu vecumā, kad uz kreisās rokas uztetovēti metamie kauliņi, kārtis un citi nieki. Šīs zīmējums viņam nav paticis, un pēc pāris gadiem tam pāri uztetovēts balodis, kas simbolizē brīvību un neatkarību un tapis kā piemiņa par Āfrikā pavadīto laiku.

Blakus balodim ir vēl kāds putns, kas tapis, lai iemūžinātu Grieķijā nodzīvotos četrus mēnešu, bet starp putniem tapusi arī roze - šis zīmējums ir veltījums puiša krustmātei, kas Kašeru iedvesmojusi un iemācījusi viņam, ka cilvēks ar darbu un apņēmību var izdarīt praktiski jebko, ja vien tam tic un no sirds to vēlas.

Tetovējums, ar kuru Kašers nelepojas, ir uz kakla tapušais hieroglifs - tas tapis 16 gadu vecumā un simbolizē tīģeri. Toreiz hieroglifu tetovēšana bijusi ļoti populāra, un arī Kašers kritis kārdinājumā, bet tagad ir apņēmies no šī zīmējuma atbrīvoties. 

Arī Okartes skatuvē pavadītajam laikam Kašers iecerējis veltīt kādu tetovējumu. Konkrētu ideju pagaidām vēl neesot, bet šajā zīmējumā būšot apvienotas gan šovā piedzīvotās grūtības, gan pozitīvās lietas.

Tāpat pēc iziešanas no šova Kašers ķersies pie muguras aptetovēšanas - zīmējums jau esot gatavs, un tagad atliek to tikai uzlikt uz ādas.

Uz jautājumu, vai viņu nebiedē dažādu simbolu un sev nozīmīgu dzīves notikumu iezīmēšana ādā, puisis atzīst, ka ķermeni uztver tikai kā dvēseles īslaicīgu mājvietu.

"Es savu ķermeni uztveru kā templi dvēselei, un kāpēc gan to neizdaiļot," spriež oriģinālais skatuves mākslinieks.

Latīņu izteicienu cienītājs Buks

Arī šova vecākais dalībnieks, dziedošais ugunsdzēsējs Jānis Buķelis jeb Buks ir ticis pie tetovējuma – viņa labo roku jau piecus sešus gadus rotā dzeloņdrātīm apvīta ģitāra, kuru papildina latīņu izteiciens Per aspera ad astra jeb Caur ērkšķiem uz zvaigznēm.

Tetovējums tapis pirms pāris gadiem - tā kā Buks ilgu laiku vēlējies to izdarīt, sieva viņam kādā nozīmīgā jubilejā uzdāvinājusi dāvanu karti, lai vīrs var savu sapni īstenot.

"Tas ir mana paša izdomāts un uzzīmēts, radīts un lolots. Šāds zīmējums nav nevienam citam visā pasaulē, ja vien kāds pēc tam nav aizgājis uz to pašu salonu un nokopējis bildīti," sarunā ar DELFI Izklaidi smejas Buks, kurš arī nolēmis savu ķermeni nākotnē izrotāt ar vēl kādu zīmējumu.

Viņa darbā attiecībā uz tetovējumiem nekādu ierobežojumu neesot, bet attiecībā uz cita veida ķermeņa izdaiļošanu un dažādām stilīguma izpausmēm gan jāievēro reglaments - ugunsdzēsēji darbā nevar ierasties ar gariem, vaļā palaistiem matiem un arī pīrsingi nedrīkst kļūt par traucēkli.

Nošu mīļotāja Sandija Vīgante

18 gadus vecās Sandijas ķermeni rotā trīs tetovējumi. Pirmais no tiem – neparastas formas ornaments uz labā pleca – tapis jau 14 gadu vecumā.

"Man tolaik gribējās izdarīt kaut ko traku. Mamma man aizliedza tetovēties, jo viņai tas ļoti nepatīk, bet es sakrāju dzimšanas dienā un Ziemassvētkos uzdāvināto naudiņu un pa kluso tiku pie tā, ko gribēju," četrus gadus vecos notikumus, sirsnīgi smejoties, atceras Sandija.

Tā kā toreiz zīmējums izvēlēts lielā steigā, pārlieku lielā sajūsmā par to meitene vairs neesot, bet pirmais tetovējums Sandijai atgādina par to , cik smieklīga viņa pusaudžu gados bijusi un kādas dullības darījusi.

Pirms trim gadiem uz otra pleca tapusi no notīm veidota zvaigzne. "Tad es sapratu, ka mūzika būs tas, ar ko es nodarbošos - zvaigzne simbolizē to, par ko es vēlos kļūt, bet notis ir tas, ar ko es to sasniegšu. Tādējādi man mērķis vienmēr ir acu priekšā - tetovējums par to atgādina," skaidro Sandija.

Arī trešais meitenes tetovējums saistīts ar mūziku - viņas roku rotā pašas sacerēta dziesmas motīva notis, ko meitene pēc šova pamešanas nolēmusi iekļaut kādā dziesmā.

Meitene ar laumiņu – Antra

Viena no šova līderēm – dziedātāja Antra Stafecka – pie sava pirmā tetovējuma tikusi dienu pēc 18 dzimšanas dienas. Iespēju uz muguras uztetovēt laumiņu meitene gaidījusi divus gadus.

"Man vienmēr ir patikušas laumiņas, jo šīs pasakainās radības var izdarīt jebko un ar saviem brīnumu puteklīšiem uzburt visu, ko vēlas. Manai laumiņai rokā ir šķēps, un tas simbolizē to, kāda es vēlētos būt," stāsta Antra.

Tā kā uz lāpstiņas uzzīmēto laumiņu meitene pati neredz, pusgadu pēc pirmā tetovējuma tapšanas viņa sapratusi, ka jātaisa jauns zīmējums - uz rokas tetovēt viņa neesot vēlējusies, tāpēc vīteņa tetovējums tapis uz kājas.

"Man vairs nav jādomā par to, kādas zeķubikses pirkt," smejas Antra un atklāj, ka šo zīmējumu nolēmusi papildināt ar krāsainiem ziediem.

Laumiņas zīmējums uz muguras laika gaitā papildināts ar ūdensrozes un Antras iniciāļu tetovējumu.

"Ar šo tetovējumu saistās kāds ļoti personisks stāsts, ko nevēlētos atklāt. Ūdensroze ir vienīgais zieds, kas novīst uzreiz pēc noplūkšanas, bet uz manas muguras tas zied mūžīgi," stāsta Antra un neslēpj, ka arī muguras zīmējumu iecerēts vēl papildināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!