Foto: LETA

Ceturtdien Diseldorfā kārtējo reizi neveiksmi piedzīvoja Latvijas delegācija – jau trešo gadu pēc kārtas mūsu pārstāvjiem neizdevās kvalificēties konkursa finālam. Komentējot šo tendenci, maestro Raimonds Pauls (attēlā) atzīst, ka Latvijai Eirovīzijā uz kādu laiku vajadzētu paņemt pauzi.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Pauls neslēpj, ka par šī gada Latvijas pārstāvju - dueta Musiqq - palikšanu ārpus fināla viņam esot ļoti žēl. Šajā neveiksmē maestro gan nevaino puišus, jo tie esot darījuši visu, ko viņu iespējas ļāvušas, bet velta kritiskus vārdus sistēmai, kā tiek izvēlēti un sagatavoti Latvijas pārstāvji šim mūzikas dzīvē visnotaļ nozīmīgajam notikumam.

"Daudzas valstis netiek finālā, un tā nav traģēdija. Mēs nevaram vienmēr būt favorītos, tāpēc par to ļoti pārdzīvot nevajadzētu, bet pārstāvju izvēlei ir jāpievērš lielāka uzmanība - ir jāmeklē īsti talanti ar kārtīgām balsīm, nevis dažu nedēļu laikā jāizdara izvēle un tad bez kādas sagatavošanas jāsūta dziedātāji uz konkursu," pārdomās dalās Pauls.

Viņš uzskata, ka neveiksmes Eirovīzijā skaidrojamas ar to, ka pārstāvjus iebalso tauta, nevis izvēlas mūzikas jomas profesionāļi - šī iemesla dēļ uz Eirovīziju bieži vien tiek nevis labākie, bet konkrētā brīdī populārākie mākslinieki, kuri Latvijā šķiet gana spēcīgi, bet uz pārējo Eirovīzijas pārstāvju fona nobāl.

"Mēs bieži vien pārāk aizraujamies, un mums liekas, ka esam nezin kas. Mums sakāpj galvā, bet diemžēl uz pārējo dalībnieku fona vienkārši pazūdam - mēs vienkārši esam daudz vājāki un mums nav ko likt pretī," novērojis Pauls.

"Kāda tad viņiem ir pieredze!? Viņi nāk no kaut kādiem klubiņiem, pagrabiem un bēniņiem. Jā, ja spēlē klubiņos, kur visi aplaudē, var sakāpt galvā, bet Eiropā viss tiek salikts pa savām vietām," kritisks ir maestro.

Arī nacionāla mēroga konkursi, kuros tiek novērtēti pašmāju dziedātāji, neesot praktiski. "Protams, ir dažādi televīzijas šovi, bet, kā rāda pieredze, tiek neko labu nav nesuši," skumji atzīst Pauls un norāda, ka pie mums plašā pulkā esot "nedēļas zvaigznītes", bet īsti profesionāļi - daudz mazāk.

Problēma esot vispārējā attieksmē pret vieglās mūzikas žanru - ja nopietnajai mūzikai valsts dod līdzekļus un to atbalsta, tad popmūzikas jomā izpildītājiem jāsitas pašiem saviem spēkiem.

"Bieži vien tāpēc arī rezultāts ir skumjš. Viņi dara visu, ko māk, salasa pa kaktiem to, kas ir nepieciešams, bet ar to nepietiek," pārliecināts ir komponists un norāda, ka šāda mēroga pasākumiem nepieciešams daudz nopietnāks gatavošanās darbs un pārliecinošāks sniegums, jo ar gandrīz visos priekšnesumos izmantotajām "meitenītēm, kas fonā kratās" vien nepietiekot.

Lūkojoties nākotnē, Pauls iesaka Latvijai uz kādu laiku paņemt pauzi Eirovīzijā un šo laiku veltīt spēcīga un talantīga pārstāvja jeb "īstās balss īpašnieka" meklēšanai un gatavošanai.

"Ja nav, tad nav. Ja mums nav, ko sūtīt, tad nav ko tur bāzties. Mēs taču neko nezaudēsim, ja kādu gadu Eirovīzijā nepiedalīsimies. Iespējams, ka pat iegūsim. Bet es ceru, ka situācija mainīsies. Ja ne, es pats sākšu dziedāt, un tad mums pirmā vieta ir garantēta," smejoties piedraud Raimonds Pauls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!