Foto: LETA
Pirmdien, 2. augustā, Vērmanes dārzā Rīgā pulcējās vairāki desmiti bijušo padomju armijas desantnieku, kuri ar dziesmām un degvīna dzeršanu publiski atzīmēja Gaisa desanta karaspēka dienu.

Bijušie PSRS desantnieki pulcējās pie Vērmanes dārza estrādes, kur dalījās atmiņu stāstos par armijā pavadīto laiku, spēlēja ģitāru, kā arī atskaņoja dažādus magnetofona ierakstus un viens otru fotografēja mūžīgai piemiņai.

Vairumam atceres dienu dalībnieku galvās bija zilās desantnieku beretes, bet mugurā - svītrotie jūrnieku krekliņi, un gandrīz ikviens bija savam tērpam pieskaņojis kādu formastērpu atribūtu.

Protams, arī šajā pasākumā netrūka alkohola - vairums desantnieku bija stiprā alkohola reibumā, apkārt viņu pulcēšanās vietai mētājās tukšas degvīna pudeles, un, neraugoties uz Rīgā valdošo aizliegumu dzert sabiedriskā vietā, vīri nekautrējoties šo aizliegumu pārkāpa.

Dīvaina bija policijas darbinieku reakcija uz visnotaļ skaļo un ļoti apreibušo vīru bariņi - pašvaldības policisti vien palūdza bijušos armijniekus noslēpt uz beņķiem izliktās pudeles, bet nekādas cita soda sankcijas netika piemērotas. Pēc pašvaldības policistu aiziešanas pudeles tikpat žirgti cik noslēptas atgriezās uz improvizētajiem galdiem.

Gaisa desanta karaspēka diena bijušajā PSRS un Krievijā tiek atzīmēta jau vairākus gadus, un tās laikā tiek pieminēti 1930. gada notikumi, kad 2 .augustā Maskavas kara apgabala militārajās mācībās ar izpletņiem piezemējās pirmā desantnieku vienība 12 vīru sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!