Foto: LETA

Naktī uz trešdienu Jaunajos ebreju kapos Rīgā apgānīti vairāk nekā 50 kapu pieminekļi. Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Jakovs Rafalsons (attēlā) sarunā ar izklaides portālu Mango pauž neizpratni par to, kurš gan ir dzemdējis un audzinājis tādus vandāļus, kuri apgāna mirušo atdusas vietas.

Aktieris kapu apgānītājus raksturo kā cilvēkus bez dvēseles un bez kultūras, un pauž uzskatu, ka mūsdienās cilvēki ir pārāk aizrāvušies ar naudu - viņiem šķiet, ka svarīgs ir tikai tas, kas saistīts ar materiālo pasauli.

"Kapu apgānītāji centušies cīnīties ar mirušo dvēselēm; es pat nezinu, kā lai to komentē..." skumji nosaka Rafalsons.

Viņš uzsver, ka cilvēka tautība nedrīkst kalpot par pamatu cilvēka lepnumam. "Cilvēkam ir tautība neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir labs vai nē. Tā cilvēkam ir neatkarīgi no visa - tā ir mantota no vecākiem, bet tālāk cilvēkam sevi ir jāpierāda pašam," viņš stāsta.

Rafalsons, kurš uzskata, ka kapu apgānītāji lielākoties nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, par vandālisma aktu Jaunajos ebreju kapos uzzinājis vien trešdien pievakarē. Viņš tāpat izsaka cerību, ka nākotnē arvien vairāk viņa viedokli jautās pozitīvu notikumu kontekstā un aicina katru Latvijas cilvēku padomāt, kādā valstī viņš vēlas dzīvot.

"Es vēlos, lai Latvijā - manā mīļajā valstī - būtu svētki katru dienu! Es vēlos, lai būtu mazāk tādu dienu, kurās izkārt sēru lentes," saka aktieris.

Galerijā: kapu apgānītāju plosīšanās vieta, kurā pēc incidenta patrulēs Rīgas Pašvaldības policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!