Foto: Publicitātes foto

Pēc otrdien, 22. maijā, Baku notikušā Eirovīzijas pirmā pusfināla, kurā Latvijas pārstāve Anmary (attēlā) piedzīvoja neveiksmi un finālam nekvalificējās, sabiedrībā izcēlusies kaismīga diskusija par iemesliem, kāpēc jau ceturto gadu pēc kārtas Latvijas izšķirošajā Eirovīzijas cīņā nepiedalās.

Sociālajos tīklos viedokļu apmaiņa par Anmary priekšnesumu sākās jau dziesmu konkursa laikā, un ne vienu vien skatītāju pārsteidza Latvijas delegācijas sagatavotā uzstāšanās.

Šoreiz gan atšķirībā no iepriekšējiem gadiem neveiksmē netika vainota pati dziedātāja, bet gan tie cilvēki, kuri bija gatavojuši viņas priekšnesumu, un lielāko kritikas devu šobrīd saņem tērpu māksliniece Indra Salceviča un uzstāšanās režisore Dace Pūce.

Tiesa, ne visi Latvijas pārstāves priekšnesumā bija vīlušies - piemēram, Krievijā populārais dziedātājs Filips Kirkorovs savā Twitter profilā pēc Eirovīzijas pusfinālistu uzstāšanās paziņoja, ka Latvija ir viena no desmit valstīm, kas, viņaprāt, pelnījusi būt finālā.

Lauris Reiniks: Man vienkārši gribas lamāties

Īpaši skarbus vārdus Anmary komandai veltīja dziedātājs Lauris Reiniks, kurš savulaik pats kāpis uz Eirovīzijas skatuves kopā ar Mārtiņu Freimani un Janu Kay.

"Man vienkārši gribas lamāties kā Intai no Dokumentālista (Galvenā varone nesen uz ekrāniem nonākušajā dokumentālajā filmā Dokumentālists. - Red.piez.). Un ne jau uz Anmary, bet uz tiem lohiem, kas viņu "gatavoja" un visu izporķīja," savā Twitter profilā niknojas Reiniks.

"Man patiešām ir ļoti skumji, ka Latvijai neizdevās iekļūt Eirovīzijas finālā. Anmary pati bija laba, bet dziesmas vārdi, kleita un šovs ir neapspriežami," viedokli paudis Reiniks.

Viņš arī bija pamanījis, ka Eirovīzijas laikā Twitter tīklā latviešu meitenes salīdzinātas ar "bīstamajām mājsaimniecēm", ko pats Reiniks skaidroja, ka mūsu pārstāves, iespējams, izskatās pēc sapucētām mājsaimniecēm, kuras atbraukušas padziedāt.

Maija Silova: Nu nevar tā! Kas tas bija?

Izbrīnu par Latvijas pārstāves priekšnesumu pauda arī stila eksperte Maija Silova, kura savā Facebook profilā bija uzdevusi retorisku jautājumu, vai tiešām neviens neuzmana to, kādu priekšnesumu mēs sūtām uz Eirovīziju.

"Nu tomēr kādam Latvijā būtu jākontrolē, kādā kvalitātē tiek sūtīts priekšnesums uz Eirovīziju. Nu nevar tā! Kas tas bija?" pārsteigta pēc Anmary starta bija Silova.

"Žēl man meiteni, kādam vienkārši bija slinkums to visu noformēt. Un tikai nevajag teikt, ka pietrūka naudas! Pietrūka sīkstuma, pacietības un atbildīguma. Kā vajag vēlēties ieriebt, lai mākslinieci sūtīt uz skatuvi ar šādu "uzvedumu"?

Tur ne naudā lieta! Neviens negaidīja Dior vai Chanel kleitas! Vienkārši normālu priekšnesumu. Vai nezinātājs vispār saprata uz skatuves notiekošo, kur kompozīcija, dramaturģija," neizpratnē bija Silova.

Viņa arī norādījusi, ka pēc Anmary uzstāšanās radies priekšstats, ka kāds vēlējies izcelt dziedātājas figūras mīnusus, bet ne plusus, jo, tā kā visas sievietes nevar būt slaidas, tērpus vajag pieskaņot atbilstošus figūrai.

Kārlis Streips: Kādu dienu mums noteikti veiksies

Ilggadējais Eirovīzijas komentētājs, kurš šogad kā dziesmas teksta autors izmēģināja spēkus arī Eirodziesmas nacionālajā atlasē – Kārlis Streips uzskata, ka, neskatoties uz to, ka jau ceturto gadu netiekam ārā no pusfināla, jāturpina mēģināt.

"Katru gadu mums no jauna jāmēģina - ir daudzas valstis, kurām labu laiku neizdodas tikt finālā. Viss atkarīgs no tā, kāds tajā vakarā zvaigžņu stāvoklis un kā vējš pūš. Bet tas ir interesanti, un ir vērts ik gadu sūtīt kādu valsts pārstāvi uz Eirovīziju, jo tā pašam māksliniekam ir milzu pieredze," sarunā ar DELFI Izklaide savu viedokli par Latvijas pārstāvju četrus gadus ilgo nespēju izkļūt no pusfināla spriež Streips.

Viņš uzskata, ka panākumu pamatā, pirmkārt, ir spēja nacionālajā pusfinālā no piedāvājuma izvēlēties visinteresantāko priekšnesumu. "Ir jāatsakās no domas, ka jāsūta tie, kuri togad Latvijā ir vispopulārākie," uzskata Streips.

Savu viedokli par to, vai Anmary priekšnesums bijis labākais no šogad piedāvātā, viņš gan izvēlas paturēt pie sevis, jo pats bijis iesaistīts nacionālajā atlasē kā kādas dziesmas teksta autors. Kopumā eksperts Latvijas iespējas Eirovīzijā nudien nenoraksta.

"Kādu dienu mums noteikti veiksies. Ir ļoti būtiski, lai uzreiz pēc Latvijas pārstāvja noskaidrošanas būtu gatava profesionāļu grupa, kas ar viņu nekavējoties sāktu strādāt. Šogad tāda bija, un priekšnesuma sagatavošanai tika veltīts ilgāks laiks kā citugad, un tas ir labi.

Anonīmi lamāties pēc tam jau ir viegli, bet tas, kāds bija priekšnesuma līmenis, jāvaicā profesionāļiem no malas. Skaidrs gan, ka Eirovīzijā ar dziesmu vien nepietiek. Ir tikai divi izņēmumi - brāļi Olseni no Dānijas un Lena no Vācijas, kuri uzvarēja, lai gan uz skatuves neko nedarīja. Tomēr lielākoties Eirovīzijā uzvar trokšņaini šovi, un nākamgad mums pie tā noteikti īpaši jāpiedomā," iesaka Streips.

Režisore Dace Pūce: Tērpi nebija piemēroti dziesmai

Režisore Dace Pūce, kura veidoja Anmary priekšnesumu un kurai šobrīd tiek veltīti daudzi kritiski vārdi, par kļūdu atzinusi tērpu mākslinieka izvēli, ar kuru sadarbība neesot bijusi. Tērpi tikuši nomainīti pēdējā brīdī.

"Tērpi nebija piemēroti dziesmai, bet īsti arī nesaprotu, vai Eirovīzijā skatās uz spozmi, pārsteigumu, šoka momentu, vai skatās uz reālo stāstu. Man liekas, ka stāstā neklausās, mēs analizējām ļoti cītīgi dziesmas vārdus, lai saprastu, ko meitenēm uz skatuves darīt. Nevarēju likt darīt kaut ko pilnīgi neatbilstošu," par priekšnesumu pastāstīja režisore.

Viņa nedomā, ka neiekļūšana finālā ir liela traģēdija, kas jāpārdzīvo, jo meitenes sevi esot labi parādījušas.

"Mēs negribējām izmantot variantu, ka Anmary un bekvokāls stāv un dzied. Teātri, kas ir leļļu teātra līmenī, arī negribējām izmantot, līdz ar to tika uztaisīts kompromiss. Pirmkārt, viņām ir jādzied, un kustības tam nedrīkst traucēt. Nekādus salto mēs nevaram mest, jo to viņas nekad nav darījušas.

Tur tika savākta ļoti raiba kompānija, kas divu mēnešu laikā tika izveidots kā kolektīvs. Viņām ir iedots minimums, lai izskatītos solīdi un neizgāztos," uzskata Pūce. Ideja parādīt sižetu kā no filmām Sekss un lielpilsēta un tikai latviešu variantā, viņasprāt, ir izdevusies.

Anmary: Es baudīju šīs trīs minūtes

Pati Latvijas pārstāve starptautiskajā dziesmu konkursā Anmary dienu pēc dalības pirmajā pusfinālā paziņojuši, ka viņa par paveikto jūtas gandarītu un pateikusies visai savai radošajai komandai.

"Paldies visiem, kas turēja īkšķus un bija kopā ar mani! Jūtos lepna  par iespēju dziedāt uz lielās Eirovīzijas skatuves. Dziedātājam tas ir īpašs un nozīmīgs  notikums, uzstāties tik plašas auditorijas priekšā. Es baudīju šīs trīs minūtes un esmu gandarīta par sniegumu, jo nodziedāju godam!" atzinusi dziedātāja.

"Galveno balvu iegūst tikai viens - tikai viena valsts ir uzvarētāja! Es jūtos godalgota!

Esmu iepazinusies ar atsaucīgiem un sirsnīgiem cilvēkiem, saņēmusi neskaitāmi  daudz atzinīgus vārdus un laba vēlējumus.

Dziesmai Beautiful  Song ir izveidots skaists videoklips. Manis iedziedātā azerbaidžāņu tautas dziesma Sari Gelin skan Azerbaidžānas radio stacijās. Ir saņemti  uzaicinājumi koncertēt šajā viesmīlīgajā valstī, kā arī ierakstīta dziesma kopā ar azerbaidžāņu dziedātāju Safuru.

Viesošanās laikā dzimušas daudzas jaunas idejas dažādiem projektiem," ieguvumus no dalības starptautiskajā konkursā uzskaitījusi dziedātāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!