Foto: LETA

21. decembrī gaidāmais pasaules gals jau paguvis radīt masu psihozi, cilvēkiem vairumā iepērkot sveces un elektrības ģeneratorus, kā arī iekārtojot bunkurus, kuros liktenīgo datumu pārdzīvot. Par šādu rīcību neizpratnē ir bijušais Latvijas ministru prezidents Einars Repše (attēlā).

"Es ticu zinātnes sniegtajiem faktiem, nevis parapsiholiģiskām muļķībām, tādēļ kārtējais pasaules gals ir blēņas, kurām nepievēršu uzmanību. Rodas jautājums, vai mums patiešām trūkst informācijas, par kuru satraukties un kuras analizēšanai vēl veltīt savu laiku?

Uzskatu, ka tā ir cilvēku aprobežotība, kas liek ticēt nevis astronomijai, bet astroloģijai. Astrologi nav nodrošinājuši nevienu paēdušu cilvēku, savukārt zinātne un astronomi rūpējas par mūsu planētas un pasaules kopējo progresu," savā sašutumā ar DELFI Izklaidi dalās bijušais deputāts.

"Esmu patiesā neizpratnē, kā un kāpēc cilvēki šiem atkārtoti izziņotajiem pasaules galiem joprojām spēj ticēt un pat tiem gatavojas!

Iespējams, tas ir tādēļ, ka labprātāk ticam un pievēršam uzmanību popkultūras sniegtajai informācijai bez pievienotās vērtības, nevis analītiskām publikācijām, kas veicina kopējo inteliģenci un erudīciju," uzskata Repše un piebilst, ka cēlonis pārmērīgajai negāciju pieņemšanai ir radies evolūcijas ceļā.

"Iespējams, to izskaidro fakts, ka evolūcijas ceļā cilvēka smadzenes ir izveidojušās tādas, ka tās pievērš daudz lielāku uzmanību potenciālajiem riskiem un negācijām, jo savulaik tas bija nepieciešams izdzīvošanai.

Ja kāds dzīvnieks neieraudzīja košāku odziņu pudurīti, ko apēst, tad palika vien bez gardākām pusdienām, bet, ja tas laicīgi nepamanīja plēsoņas tuvošanos, par šīm pusdienām kļuva viņš pats, kas jau ir krietni dramatiskāk.

Evolūcijas rezultātā mūsu smadzenēs ir izveidojies centrs, kas īpaši reaģē uz negatīvu informāciju, un to sauc "amigdala". Pateicoties šim nervu centram, smadzenes ir spējīgas reaģēt uz potenciālajām briesmām un to priekšvēstnešiem, kā arī informē, kā no tām izvairīties.

Domāju, ka tur arī sakņojas mūsu pārmērīgā vēlme aizrauties ar negatīvām ziņām un pseidozinātniskām un parapsiholoģiskām parādībām, nevis rast tām racionālu izskaidrojumu," prātojumos dalās Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!