Foto: F64
Pēdējā laikā arvien biežāk plašsaziņas līdzekļos parādās Latvijā populāru cilvēku viedokļi par to, ka mūsdienu jaunieši zina pārāk daudz. Arī aktieris Rūdolfs Plēpis (attēlā) atzīst, ka mūsdienu jaunieši ir gudrāki, taču emocionāli apdalītāki, ja salīdzina ar viņa gadagājuma cilvēkiem.

"Protams, mūsdienās jaunieši ir daudz gudrāki! Tas saistīts arī ar informācijas tehnoloģijām, kā dēļ jauniešiem ir plašas tehniskās zināšanas, bet pietrūkst humanitāro zināšanu. Es domāju, ka mūsdienu jaunieši tādēļ ir emocionāli apkrāpti," sarunā ar izklaides portālu Mango atzīst Plēpis.

Aktieris uzskata, ka mūsdienu jauniešu jūtu pasaule ir visai apslēpta - viņiem viss notiek vairāk prāta līmenī. "Jaunieši maz sarunājas par dvēseliskām lietām. Viņi ir gudri un izglītoti, bet kautrējas atklāt intīmas lietas, viņiem nav kontakta ar ģimeni un neveidojas dialogs ar vecākiem," saka Plēpis un atzīst, ka arī viņa meitām piemīt iepriekš aprakstītās īpašības.

"Jaunieši mūsdienās uzskata, ka pļāpāšana ir lieka laika tērēšana. Arī ar meitām komunikācija ir tikai OK līmenī - viņas nestāsta neko konkrētu. Jaunieši izvairās no emocijām, lai gan ir ļoti jūtīgi un meklē tuvību tusiņos, tomēr tajos saziņa ir virspusēja," uzskata aktieris un piebilst, ka iespējamais dažādu atkarību veidošanās iemesls varētu būt tieši jauniešu nespēja dvēseliski komunicēt vienam ar otru un saviem vecākiem.

"Viņi pat savā starpā vairs nerunā paplašinātos teikumos, lieto dažādus saīsinājumus, jo tik bieži sazinās ar īsziņām. Viņi ir apdalīti," saka Plēpis un skaidro, ka viņa bērnībā un jaunībā viss bijis citādi.

"Mana māte ļoti pāragri aizgāja no dzīves, man toreiz bija vien 13 gadu, taču es atceros, ka ar mammu runājām par to, kā viņai gājis darbā Operā. Viņa man toreiz lika iemācīties no galvas [Viļa Plūdoņa poēmu] Eža kažociņu un katru vakaru lika to viņai noskaitīt," stāsta Plēpis un piebilst, ka viņa māte pārrunājusi ar viņu arī pēckara problēmas, daudz stāstījusi dēlam par tā laika māksliniekiem un valstsvīriem.

Plēpis ar Mango dalās arī vēl kādā skumjā atklāsmē - lielu daļu jauniešu mūsdienās vairs neinteresē tas, kas ir vai ir bijuši viņu vecvecāki, kur viņi ir apglabāti. Arī Plēpja meitas ne pārāk interesējoties par vecvecākiem un došanos uz kapiem viņus pieminēt.

"Ja par pēckara bērniem teica, ka tiem neesot aknu, tad droši varu teikt, ka mūsdienu jaunieši ir ar aknām - drošāki, uzņēmīgāki, bet tomēr dvēseliski apdalīti," rezumē Plēpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!