Foto: LETA

Naktī uz 27. janvārī zīmīgajā 33 gadu vecumā mūžībā aizgāja latviešu mūziķis Mārtiņš Freimanis (attēlā). Protams, šī gadskaitļa nozīme cēlusies no senebreju pasakām par Jēzu Kristu, taču šajā nevainīgajā vecumā miruši arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki, tādēļ izklaides portāls Mango piedāvā nelielu atskatu vēsturē.

Teo van Gogs (1857-1891)

Holandiešu gleznotāja Vinsenta van Goga jaunākais brālis, viņa mākslas atbalstītājs un izplatītājs, lai gan viņam neizdevās pārdot nevienu brāļa gleznu, kurš dzīves laikā tā arī neguva atzinību. Pusgadu iepriekš Vinsents bija sevi nogalinājis ar šaujamieroci, bet viņa brālis nomira no paralītiskas demences, ko izraisīja sifiliss pēdējā stadijā.

Dačs Šulcs (1902-1935)

Viens no kolorītākajiem "sausā likuma" laika amerikāņu gangsteriem, "Holandietis" Šulcs bija dzimis kā ebreju puisēns Artūrs Flegenheimers. Novājināts pēc dažām ar nodokļiem saistītām tiesas prāvām, Šulcs nolēma lūgt mafijas komisijai atļauju nogalināt ASV valdības prokuroru Tomas Djūiju. Mafija viņam atteica, tomēr baidījās, ka Šulcs rīkosies uz savu galvu, tāpēc paši gangsteri pasūtīja Šulca slepkavību. Slapjo lietu uzticēja veikt Albertam Anastasijam, un viņš šai lietai izvēlējās ebreju gangsteri Lepki Buhalteru, kuram palūdza "parūpēties par Šulcu".

Karola Lombarda (1908-1942)

Lombarda bija viena no spožākajām Holivudas "klasiskā laikmeta" zvaigznēm un trīsdesmito gadu bagātākā aktrise. Viņas mīļāko saraksts bija garš, ieskaitot tādus Holivudas skaistuļus kā Garijs Kūpers, bet Lombardas pēdējais vīrs bija pats Klārks Geibls. Pēc japāņu uzbrukuma Pērlharborai aktrise devās turnejā uzmundrināt amerikāņu karavīrus, taču vienā no pārlidojumiem lidmašīna cieta avārijā un visi 22 cilvēki uz vietas bija pagalam.

Eva Brauna (1912-1945)

Paredzot sakāvi Otrajā Pasaules karā, fīrers Ādolfs Hitlers un viņa mīļākā Eva Brauna savā bunkurā formāli salaulājās. Drīz pēc tam viņi atvadījās no saviem tuvākajiem sekotājiem un iegāja blakusistabā. Tāpat kā vairāki nacistiskās Vācijas līderi, arī Hitlers sev ielaida lodi deniņos, savukārt Eva Brauna pārkoda kapsulu ar cianīdu.

Eva Perona (1919-1952)

Eva Perona jeb vienkārši Evita bija Argentīnas prezidenta Huana Perona otrā sieva un vairākus gadus Argentīnas "pirmā lēdija". Kad Evitai atklāja plaušu vēzi, viņa bija pirmā sieviete visā valstī, kurai tika veikta ķīmijas terapija, tomēr tas nelīdzēja - neraugoties uz mediķu pūliņiem, Evita mira pavisam jauna, un nāves brīdī skaistule svēra vien 36 kilogramus.

Sems Kuks (1931-1964)

Viens no piecdesmito gadu beigu pazīstamākajiem amerikāņu R&B un gospeļu mūzikas izpildītājiem Sems Kuks tiek uzskatīts par soul mūzikas pionieri un aizsācēju, un viņa sacerētās dziesmas ir izpildījuši daudzi prominenti mūziķi. Liktenīgajā naktī Kuks ar atkailinātiem dzimumorgāniem bija uzbrucis kādas Losandželosas viesnīcas menedžerei, bet tā viņu pašaizsardzības nolūkos nošāva.

Kīts Relfs (1943-1976)

Ļoti ietekmīgās britu rokgrupas The Yardbirds vokālists un ermoņiku spēlētājs. Pēc grupas izjukšanas Relfs vēlējās dibināt jaunu grupu ar zīmīgu nosaukumu Illusion, taču, paša mājās mēģinot jauno muzikālo materiālu, no savas ģitāras saņēma nāvējošu strāvas triecienu.

Bons Skots (1946-1980)

1974. gada līdz pat nāvei Skots bija slavenās austrāliešu rokgrupas AC/DC vokālists un daudzu tekstu autors. Šī rokenrola dzīvnieka nāvi oficiāli traktēja kā nejaušību un "akūtu saindēšanos ar alkoholu", taču patiesībā viņš miegā bija aizrijies ar saviem vēmekļiem.

Valērijs Harlamovs (1948-1981)

Viens no labākajiem padomju laika hokejistiem, kuru abās okeāna pusēs oficiāli atzīst par vienu no izcilākajiem hokejistiem šī sporta veida vēsturē. 1976. gadā Harlamovs cieta autoavārijā, pēc kuras it kā atguvās labi, tomēr nekad vairs nespēlēja tā kā iepriekš. Piecus gadus vēlāk hokejists cieta vēl vienā autoavārijā, tomēr šoreiz viņš neizdzīvoja.

Džons Beluši (1949-1982)

Slavenais amerikāņu aktieris Džons Beluši septiņdesmito gadu beigās bija viens no pasaulē pazīstamākajiem komiķiem, arī viens no oriģinālajiem "blūza brāļiem". Viņš dzīvoja kā īsts rokenrola dzīvnieks, un liktenīgajā vakarā viņu ar narkotikām atnāca iepriecināt gan Robins Viljamss, gan Roberts De Niro. Tomēr nāvējošo spīdbola (kokaīna un heroīna kombinācijas injekciju) viņam izdarīja grūpija un narkotiku tirgone Ketija Smita, kura pat dažus gadus atsēdēja par Beluši nogalināšanu.

Rolands Racenbergers (1960-1994)

Viens no traģiskākajiem Formula-1 posmiem izvērsās 1994. gadā Sanmarīno - 30. aprīlī kvalifikācijā bojā gāja austrietis Racenbergers, bet jau nākamajā dienā sacīkstēs nositās arī trīskārtējais pasaules čempions Airtons Senna. Pēc Racenbergera un Sennas F-1 trasēs neviens sportists vairs nav miris.

Kriss Fārlijs (1964-1997)

Tāpat kā Džons Beluši, arī Fārlijs pasaules slavu iemantoja ar komiskajiem Saturday Night Live šova skečiem.  Un arī dzīves beigas abiem komiķiem izrādījās līdzīgas - Fārlijs ilgstoši bija neveiksmīgi ārstējies no narkomānijas, bet savas pēdējās dienas rītā bija nejauši pārdozējis kokaīna un morfija kokteili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!