Foto: Mango

Kluba L.A. vadītājs un horeogrāfs Šons Ani (attēlā) pauž satraukumu par to, ka Latvijā pamatīgi tiek diskriminēti ne vien melnādaini cilvēki, bet arī invalīdi - īpaši cilvēki ar kustību traucējumiem.

"Rīgā ir klubi, kur invalīdus nemaz nelaiž iekšā, un, manuprāt, tas ir galīgi nepareizi," sarunā ar izklaides portālu Mango savu sašutumu pauž Šons. Viņaprāt, pat tad, ja nav izbūvētas iebraukšanas iespējas ar invalīdu ratiņiem klubā, apsardzes darbiniekiem vajadzētu palīdzēt cilvēkiem ar kustību traucējumiem, lai arī viņi varētu baudīt izklaides klubā.

"Arī es esmu sadarbojies ar invalīdu biedrību un ar apsargiem tika sarunāts, ka cilvēkiem palīdz iebraukt arī ar invalīdu ratiņiem - tas nav nemaz tik grūti," uzskata Šons un norāda, ka kopumā situācija Rīgas klubos pret Latvijai netipiskas rases pārstāvjiem neesot klaji negatīva, taču dažos galvaspilsētas bāros izteikti jūtams rasisms.

"Klubos cilvēki lielākoties saprot, ka šādās vietās izklaidējas arī tūristi, un tā ir daļa no naudas pelnīšanas, bet bāros ir diezgan daudz rasisma - piemēram, apkalpojošais personāls reizēm pat var nepiedāvāt neko, skatīties uz citu pusi un izteikt divdomīgas piezīmes," stāsta Šons, taču konkrētus piemērus gan viņš nevēlas minēt.

Jautāts, ko šādos gadījumos dara bāru apmeklētāji, horeogrāfs norāda: "Tāpat kā visur citur, arī Latvijā cilvēki nevēlas sev liekas problēmas. Tā kā cilvēki negrib liekas nepatikšanas, lielākoties viņi stāv malā un noskatās uz notiekošo. Esmu gan pamanījis, ka reizēm jauni cilvēki, kuriem nav rasistisku aizspriedumu, piesakās palīdzēt un interesējas par notikumu attīstību."

Šons gan uzsver, ka viņam tas neesot nekas jauns, jo reiz Lielbritānijā viņš iegriezies kādā bārā, kur oficiāli melnādainiem cilvēkiem nav atļauts atrasties.

"Tajā Lielbritānijas bārā apkalpojošais personāls nemaz uz tevi nepaskatās, nemaz nerunā ar melnādainajiem. Taču Latvija ir ļoti maza un visiem vajadzētu turēties kopā - šādas lietas nemaz nedrīkstētu notikt. Taču arī šeit rasisms diemžēl joprojām ir aktuāls," nopūšas Šons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!