Foto: F64

Komentējot mūsdienām raksturīgu un plaši izplatītu saslimšanu - izdegšanas sindromu -, reklāmas aģentūras !MOOZ radošais direktors Ēriks Stendzenieks (attēlā) sarunā ar portālu Mango uzsver, ka radošs cilvēks vienmēr atrodas starp nirvānu un depresiju.

"Tas ir radoša cilvēka jeb "labās puslodes" cilvēka normāls stāvoklis. Šādi cilvēki ir ļoti pakļauti garastāvokļa izmaiņām," atzīst Stendzenieks un piebilst, ka šādas izmaiņas var notikt pat tūkstošiem reižu dienā.

Psihologi norāda, ka daži cilvēki izdegšanas sindromu izmanto kā vairogu, lai neuzņemtos atbildību, bet daži pret to aktīvi cīnās, lai saglabātu asu prātu un darba spējas. Kā pirmo indikatoru, kas vēsta par to, ka kaut kas nav kārtībā un cilvēks tuvojas izdegšanai, Stendzenieks uzskata situāciju, kad viss izdodas bez stresa un problēmām.

"Tā ir pirmā pazīme, ka būs "ziepes", jo ar katru vērienīgu projektu paliek arvien grūtāk dzīvot. Cilvēki arvien vairāk gaida. Kad pēc labi paveikta darba vairs nevari atļauties darīt sliktāk, bet labāk vēl neproti, spriedze ir neizbēgama. Tad arvien vairāk cilvēku gaida, kad mauksies ar seju dubļos," radoša stresa situācijas komentē Stendzenieks.

Viņš gan uzskata, ka katrs kritiens padara radošu cilvēku brīvu. "Kritieni atraisa rokas, jo no tevis vairs netiek gaidīts tik daudz kā pirms kritiena," atzīst Stendzenieks.

Viņš pats ar izdegšanas sindroma fiziskajām izpausmēm parasti cīnās "zemnieku SPA" - laukos ejot pirtī, lecot āliņģī, dzerot zāļu tējas un baudot ziemas priekus kopā ar ģimeni. "Tas palīdz sevi uzturēt labā fiziskā formā," uzskata reklāmas guru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!