Foto: LETA

Otrdien, 14. decembrī, Latvijas Televīzija (LTV) paziņoja tās 20 dziesmas un izpildītājus, kuri februārī cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajā dziesmu konkursā Eirovīzija, kas šogad risināsies Vācijas pilsētā Diseldorfā.

No 71 iesniegtās dziesmas LTV veidota žūrija izvēlējusies 20 labākās un perspektīvākās kompozīcijas, kuras turpinās cīņu pusfinālā - starp izvēlētajiem izpildītājiem ir gan pieredzes bagāti un Eirovīzijas nacionālajos konkursos spēkus izmēģinājuši mākslinieki, gan jauni un līdz šim maz dzirdēti vārdi.

Pieredzējušais Eirovīzijas konkursa komentētājs Kārlis Streips sarunā ar izklaides portālu Mango kā būtisku izmaiņu nacionālās atlases finālistu dziesmu sarakstā uzsvēra to, ka visas izvēlētās dziesmas ir angļu valodā.

"Tas ir loģiski, ka Eirovīzijā ir jādzied angļu valodā, jo agrāko gadu pieredze rāda, ka, sūtot dziesmu citā valodā, rezultāti ir pieticīgi, kā tas bija ar Fominu un Kleinu, vai dramatiski, kā tas bija ar Busuli," analizē Streips.

Vērtējot izvēlēto izpildītāju sarakstu, žurnālists atzīst, ka starp viņiem ir gan pieredzes bagāti Eirovīzijas mākslinieki, piemēram, Mārtiņš Freimanis, Lauris Reiniks un grupa Triānas parks, kā arī līdz šim konkursa nacionālajā atlasē neredzēti pārstāvji.

"No pieredzējušajiem es ceru sagaidīt patiešām interesantas lietas, bet arī jaunie ir ievērības cienīgi. Starp viņiem nav pilnīgi nedzirdētu vārdu un kaut kāda pieredze jaunajiem noteikti ir - pilnīgs diletants jau uz skatuves nekāps," norāda Streips.

Viņš arī izsaka cerību, ka šogad, vērtējot nacionālās atlases pusfinālistus, skatītāji un žūrija pieņems prātīgu lēmumu un uz Vāciju tiks sūtīta Eirovīzijas formātam piemērotākā dziesma, nevis tā, kuru izpilda populārākais mākslinieks.

Šo Streipa cerību gan apšauba žurnālists Juris Millers, kurš ir pārliecināts, ka Latviju nākamā gada Eirovīzijā pārstāvēs tas izpildītājs, kurš pēdējā laikā ir pietiekami daudz gozējis televizoru ekrānos un darījis visu, lai gūtu atpazīstamību gan Latvijā, gan ārpus tās robežām, dodot netiešu mājienu, ka uz Vāciju varētu doties tieši Lauris Reiniks.

Neraugoties uz savām aizdomām, Millers arī neslēpj, ka Eirovīzija ir liela loterija un nacionālās atlases rezultāti var sagādāt arī pamatīgu šoku, lai gan ticamāk, ka uz Vāciju dosies tieši rūpīgi "izskaitļota" kompozīcija - protams, daudz kas atkarīgs arī no pārstāvju sagatavotajiem šoviem, kas ļoti var ietekmēt skatītāju balsojumu.

Kamēr Streips atzinīgi vērtē to, ka visas izvēlētās dziesmas ir angļu mēlē, Millers pauž zināmu sarūgtinājumu par žūrijas komisijas darbu, kura nav izvēlējusies nevienu kompozīciju valsts valodā, kā arī norāda, ka ir pārsteigts par lielo skaitu jauno izpildītāju iekļūšanu pusfinālā, kamēr vairāki patiešām pieredzējuši autori palikuši aiz borta.

"Kopumā vērtējot pusfinālā tikušās dziesmas, jāatzīst, ka tiem, kuri tās izvēlējās, ir bijis ļoti sentimentāls noskaņojums - no visām dziesmām dveš depresīvas noskaņas. Iespējams, ka šogad vienkārši dziesmu autorus piemeklējusi izteikta depresija," uzskata Millers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!