Foto: Wikipedia
Lai gan līdz šim skolās bija ierasts mācīt, ka Pirmais pasaules karš jau ir beidzies, vēsturnieki šonedēļ nākuši klajā ar apgalvojumu, ka oficiāli viens no lielākajiem konfliktiem pasaules vēsturē beidzies tikai svētdien, 26. septembrī.

Kā ziņo lielākais vācu laikraksts Bild, svētdien Vācija beidzot samaksāja pēdējo Antantes noteikto reparāciju summas daļu - 59 miljonus sterliņu mārciņu, un tieši šī iemesla dēļ tikai tagad, 92 gadus pēc tam, kad tika pārtraukta aktīvā karadarbība, arī pats karš uzskatāms par oficiāli beigušos.

Pamiers starp Vāciju un sabiedrotajiem tika parakstīts 1918. gada 11. novembrī dzelzceļa vagonā Kompjenas mežā, Francijā, bet 1919. gada 28. jūnijā tika noslēgts Versaļas miera līgums, kurā Vācija un tās sabiedrotie uzņēmās atbildību par kara izraisīšanu.

Tajā tika noteikts, ka Vācijai par šo vienu no asiņainākajiem konfliktiem civilizācijas vēsturē ir jāmaksā 226 miljardi reihsmarku liela kompensācija, bet vēlāk šī summa tika samazināta līdz 132 miljardiem (mūsdienu ekvivalentā - gandrīz 20 miljardi latu).

"Svētdien samaksāta pēdējā summa, un līdz ar to Pirmais Pasaules karš galīgi, finansiāli un formāli ir beidzies," teikts laikrakstā Bild.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!