Foto: DELFI

Krievijā populārā estrādes dziedātāja Laima Vaikule (attēlā) konkursā Jaunais vilnis daudzus gadus piedalījusies gan kā izpildītāja, gan kā žūrijas locekle, un sakarā ar šobrīd briestošo skandālu par konkursa pārcelšanos uz kādu citu valsti dziedātājai ir savs viedoklis.

"Ieejiet jebkurā Jūrmalas kafejnīcā, viesnīcā, veikalā, pajautājiet taksometru vadītājiem - no kā viņi visu gadu dzīvo. Domāju, ka nosaukums Jaunais vilnis izskanētu pirmām kārtām. Ja tas nevienu nesatrauc šajā krīzes gadā, tad par ko lai te vispār runā?" telefonintervijā Latvijas laikrakstam Суббота teikusi dziedātāja, kura šobrīd uzstājas Izraēlā.

"Kā māksliniecei man nav lielas nozīmes, kur festivāls notiks - nu, aizbraukšu uz Jaltu vai Sanremo. Bet kā jūrmalniece es, protams, pārdzīvoju par savas pilsētas iedzīvotājiem. No varas iestāžu puses ir ļoti vieglprātīgi risināt šādus jautājumus, nepainteresējoties par cilvēku viedokli.

Diemžēl pie mums visu lemj cilvēki, kuri patiesībā neko nelemj. Viņi nesaprot, ka pazaudēt ir viegli, bet kaut ko no nulles uzbūvēt - ļoti grūti. Būt "pret" ir viegli, bet, lai būtu "par", ir jāpieliek liela piepūle. Politiķiem labi padodas kliegšana, bet naudu cilvēkiem viņi nedod un arī nopelnīt neļauj.

Kā katru gadu var brukt virsū nabaga Raimondam [Paulam] un krievu valodai? Lieciet viņus mierā, tas taču ir televīzijas konkurss - Krievijas televīzija veic Latvijai izdevīgu pasūtījumu, tāpēc tai ir tiesības filmēt tajā valodā, kāda tai ir vajadzīga.

Bet ja amerikāņi Jūrmalā sāktu filmēt Holivudas blokbasteru - no viņiem arī prasītu valsts valodas zināšanu? Šādi pasākumi taču iedarbojas uz pilsētas un valsts imidžu, tie popularizē mūs pasaulē multimiljonu auditorijas priekšā. Tāpēc pilsētai ir jānāk pretī šādiem festivāliem un nevajag smilkstēt par dažām neērtībām.

Piemēram, kad Monako notiek Formula-1 sacensības, tās arī ir lielas neērtības vietējiem iedzīvotājiem, bet viņi saprot, cik svarīgi tas ir valstij. Bet pie mums? Kad pie mums sāks ieguldīt attīstībā un valsts imidžā, nevis bezjēdzīgās ķildās, kas vienkāršajiem cilvēkiem pilnīgi neko nedod?" jautā Vaikule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!