Foto: DELFI

Pazīstamā režisore Žaklīna Cinovska (attēlā) kopā ar Jūrmalas biznesmeņiem nosūtījusi vēstuli Raimondam Paulam, kurā lūdz maestro, ja iespējams, panākt to, lai konkurss Jaunais vilnis tomēr notiktu Jūrmalā. Cinovska uzskata, ka laiks beigt būt aizspriedumainiem pret krieviem un uzņemt viņus šeit kā jau ciemiņus, neļaujot pārāk kāpt uz galvas.

"Mēs esam tik maza valsts ar maziem ienākumiem - kāpēc mums nepaņemt krievu naudu? Mēs esam aizspriedumaini pret krieviem, kas it kā ir loģiski, bet ir taču jau XXI gadsimts! Viņi brauc pie mums kā ciemiņi, un tā viņi mums jāuzņem, arī neatļaujot viņiem par daudz," sarunā ar DELFI Izklaide savu viedokli pauž Cinosvska.

Kā salīdzinājumu viņa min to, ka ikviens cilvēks, uzņemot viesus, sagaida tos laipni, bet neļauj, piemēram, pārbīdīt savā dzīvoklī mēbeles vai piekārt savas gleznas. "Tāpat mums Jaunā viļņa delegāciju vajadzētu uzņemt kā jau ciemiņus, taču neļaut krieviem te diktēt savus noteikumus un likt atcerēties, ka viņi tomēr atrodas sevi cienošā valstī, kas mīl uzņemt viesus.

Ja Jūrmalā tiktu rīkots, piemēram, milzīgs japāņu flautistu festivāls, mēs taču viņus uzņemtu ar sajūsmu un būtu laimīgi par naudu, ko viņi te atstāj! Bet pret krieviem mums ir aizspriedumi. Sabiedrībai šķiet, ka viņi par daudz šeit atļaujas. Taču visa Jūrmala dzīvo uz Jaunā viļņa!

Krieviem šeit ir jābrauc, un mums ir jārada viņiem labi apstākļi braukšanai, kā jau ciemiņiem, taču nedrīkstam viņiem ļaut te "bīdīt mēbeles". Un, ja tās tualetes koncertzālē ir briesmīgā situācijā, mums par labu tas nerunā. Mēs tomēr esam banānu republika - nu, cik ilgi var nesalabot tās tualetes?!" notikumus analizē režisore.

Žaklīna uzskata, ka mums nevajadzētu būt tika aizspriedumainiem pret krieviem, bet tajā pašā laikā nevajadzētu arī viņiem ļaut šeit darīt visu, ko tie vēlas - savstarpējai komunikācijai vajadzētu būt cienīgākai.

Viņa pasmejas par izteikto versiju, ka konkurss varētu notikt Rīgā, ironizējot, ka Jaunā viļņa ballītes varētu notikt pie Brīvības pieminekļa vai Doma baznīcā, taču uzskata, ka Jūrmala kā kūrortpilsēta konkursam ir lieliski piemērota.

Cikovska cer, ka Raimonds Pauls, kurš pašlaik sašļucis bankā zaudētās naudas dēļ, tomēr pacīnīsies par festivālu.

"Pats maestro jau vienmēr bijis tas, kurš skaļā balsī teicis paldies par to, ka tie krievi pie mums brauc. Ja no viņa tas ir kaut kādā veidā atkarīgs, cerams, Paulam izdosies pārliecināt krievus rīkot festivālu šeit. Kaut gan es uzskatu, ka tie krievi jau agrāk vai vēlāk pie mums atgriezīsies. Un mums jāsaka paldies par to, ka viņi pie mums brauc," uzskata Cinovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!