Foto: Itar-Tass/Scanpix
Saskaņā ar kādu Dienvidāfrikas zinātnieku grupas veiktu pētījumu izcilais angļu dramaturgs Viljams Šekspīrs bijis narkomāns, ziņo ārvalstu mediji.

Johannesburgas Evolūcijas institūta direktora Frensisa Tekereja vadībā zinātnieku grupa nosūtījusi anglikāņu baznīcai oficiālu lūgumu ekshuminēt Šekspīra mirstīgās atliekas no Stretfordas Svētās Trīsvienības baznīcas kapličas, kur viņš tika guldīts divas dienas pēc savas nāves 1616. gada 23. aprīlī.

Zinātnieku grupa Šekspīra mirstīgās atliekas vēlas izpētīt, lai precizētu dramaturga nāves apstākļus un pārbaudītu, vai viņa ķermenī nav narkotiku pēdas.

Aizdomas, ka dižais rakstnieks mēdzis uzpīpēt marihuānu un niekojies ar kokaīnu zinātniekiem radušās pēc tam, kad viņi atraduši šo narkotisko vielu pēdas uz Šekspīra pēdējās dzīvesvietas dārzā uzietām pīpēm.

Protams, zinātnieku aizdomas, ka Šekspīrs bijis narkomāns jau radījušas sašutumu un dusmas viņa cienītāju aprindās, bet zinātkārie pētnieki ir pārliecināti, ka pasaulei ir tiesības uzzināt, kādu dzīvesveidu piekopis literāts.

Tāpat zinātnieki ir pārliecināti, ka Šekspīra līķa izpēte ļaus izsekot narkotiku izplatības vēsturei pasaulē - šobrīd valda uzskats, ka kokaīns Anglijā nonāca tikai 19. gadsimtā, bet aizdomas, ka to, iespējams, lietoja jau Šekspīra laikā, šo uzskatu apgāztu.

Raksts ilustrēts ar skatu no lietuviešu režisora Oskara Korsunova versijas par Šekspīra vienu no populārākajiem darbiem Hamlets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!