Jaunuzņēmēja Egija Gailuma iesaka: kā strādāt produktīvāk un sasniegt mērķus efektīvāk

Uzņēmēja un iedvesmas lektore Egija Gailuma šogad atklāja savu jaunāko jaunuzņēmumu OX Drive, kas pašmāju tirgū piedāvā iespēju iznomāt Tesla elektroautomašīnas. Darbs pie uzņēmuma dibināšanas ir bijis aizraujošs un izaicinošs, un arī šobrīd cilvēkresursi un darbaspējas ir svarīgākie virzītāji biznesa attīstībā. Lai vienmēr būtu fokusēta un vēl spējīgāka darbā, uzņēmēja iegulda savā izaugsmē, lasot grāmatas, klausoties podkāstus un piekopjot vairākus, viņasprāt, būtiskus regulārus ieradumus.
“Ticu, ka darbaspēju pamatā vispirms ir veselīgs dzīvesveids un rūpes par savu fizisko ķermeni, ko raksturo trīs būtiskākās lietas: pilnvērtīgs miegs un laicīga došanās pie miera, fiziskās aktivitātes un treniņi, manā gadījumā vakarpusē, un veselīgas ēdienu izvēles un vitamīni. Ja ar šīm pamatlietām viss ir kārtībā, zinu, ka arī prāts un atmiņa funkcionēs maksimāli jaudīgi,” stāsta Egija Gailuma.
5 ieradumi, kas manu ikdienu
padara produktīvāku:
5 sekunžu likums. Ja attopos situācijā, kurā prokrastinēju, piemēram, nevaru ātri piecelties, pieņemt lēmumu vai aiziet uz treniņu, tad pie sevis skaitu no 5 līdz 1. Skaitīšana izjauc mūsu ieradumu cilpu, tā piespiež koncentrēties un rīkoties.
Pierakstu veidošana. Pierakstu pilnīgi visu – idejas, darba uzdevumus, atziņas, novērojumus, jo tā es atbrīvoju savu prātu un nepārdzīvoju, ja esmu ko piemirsusi.
Sastopoties ar jauniem izaicinājumiem vai lietām, ko iepriekš neesmu darījusi, uzdodu sev svarīgu jautājumu – “Kam ir jānotiek un kas man ir jādara, lai šo realizētu?”. Tad atbildes sagrupēju un salieku pirmos pieturpunktus, kas dod impulsu sākt.
Stresa situācijās veltu 30 sekundes, lai pierakstītu visu, kas mani biedē. Pēc tam izsvītroju visu, ko nevaru kontrolēt, un mēģinu atrisināt tikai to, ko varu mainīt. Tas ļauj atbrīvoties no bailēm un samazināt atbildības apjomu.
Apbalvojums. Svētki, dāvana sev vai komandai pēc labi padarīta darba veido ieradumu neatlikt darbus un paveikt tos laikā. Apbalvojumam nav jābūt grandiozam, tas var būt suši vakariņu vietā, pastaiga pie jūras, kopā pavadīts laiks – nelielas lietas, kas rada prieku, bet ikdienā tām nav laika.
Viedrīki, kas palīdz sasniegt mērķus
Cilvēkiem, kuri ir nemitīgā skrējienā, regulāri dodas biznesa braucienos vai strādā radošajās nozarēs, darbam būs nepieciešamas atbilstošas viedierīces. Viens no efektīva darba viedrīkiem ir Samsung Galaxy Fold4 salokāmais viedtālrunis, kas īpaši izstrādāts tieši tā, lai palīdzētu produktīvāk strādāt. Atvērtā veidā Fold4 var izmantot kā nelielu planšetdatoru un vienlaicīgi lietot trīs lietotnes – pārkopēt fotogrāfijas, dokumentus no vienas lietotnes otrā. Kad telefons salocīts 90 grādu leņķī, vienu ekrāna pusi var izmantot video zvanam, bet otru – pierakstiem. Mape ar PIN kodu aizsargās un glabās sensitīvus failus, bet ar viedo irbuli S Pen var ērti labot un parakstīt PDF dokumentus.
Vērtīgākās grāmatas uzņēmējas grāmatplauktā
Kerola Dveka, “Mindset: The New Psychology of Success”

Grāmata, kas ļauj izprast atšķirīgos cilvēku domāšanas veidus, un atgādina, ka domāšanas veids var vairot zinātkāri, pacietību, motivāciju un produktivitāti.

Kristofers Voss un Tāls Razs, “Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It”

Grāmata par pārrunu vešanas mākslu, kas nav balstīta uz novecojušo pārdošanas mākslu.

Eds Milets, “The power of one more”

Iedvesmojoša grāmata brīžiem, kad šķiet, ka vairs nav spēka un motivācijas.
Podkāsti* iedvesmai
* Visi podkāsti pieejami lietotnē Spotify. Pērkot Samsung Galaxy Fold4, dāvanā saņemsi Spotify Premium 3 mēnešu bezmaksas abonementu.