Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju stresa ietekmē ir slikts miegs

58% Latvijas iedzīvotāju ikdienas stress negatīvi ietekmē miegu, liecina Samsung Electronics Baltics veiktā aptauja*. Stresa ietekmē iedzīvotājiem ir grūti aizmigt un miegs ir tik trausls, ka tie nakts laikā pamostas vairākas reizes. Būtisku stresu katru dienu izjūt 18% iedzīvotāju, savukārt 28% atzīst, ka to izjūt divas līdz trīs reizes nedēļā. Paaugstināts stress ilgtermiņā rada organisma spēku izsīkumu, kas rezultējās psihoemocionālās grūtībās un dažādos simptomos, kas negatīvi ietekmē veselību.
Stresa ietekme uz organismu
Ilgstoši atrodoties paaugstināta stresa apstākļos, bailes un uztraukums var pārtapt par trauksmes spektra traucējumiem, neregulāra ēšana vai ēšanas traucējumi un izmaiņas miega kvalitātē var radīt ilgtermiņa sekas vēl dziļāk pasliktinot pašsajūtu. Izplatīts simptoms ir arī grūtības koncentrēties, kas neizbēgami ietekmē ikdienas aktivitātes. 5% iedzīvotāju atzīst, ka gandrīz katru dienu sliktās miega kvalitātes dēļ ir apgrūtināta koncentrēšanās darbam, bet 14% ar to saskaras visai bieži jeb 3-5 reizes nedēļā. Stresa ietekmē pasliktinās hroniskās problēmas, psihiskais stāvoklis un var tikt sekmēta psihisko traucējumu attīstība, piemēram, depresijas attīstīšanās. Rodas paaugstināta vēlme lietot atkarību izraisošās un psihoaktīvās vielas, kas pašas par sevi atstāj negatīvas sekas uz cilvēka veselību un ietekmē nodarbinātību.
Ikdienas ieradumi, kuri negatīvi ietekmē labsajūtu
"Visbūtiskāk labsajūtu negatīvi ietekmē režīma neesamība vai haotisks un mainīgs režīms. Dažādi gulēt iešanas laiki, pārstrādāšanās, darbs vēlu vakarā, atpūtas trūkums, hobiju upurēšana ieradumu dēļ. Protams, arī fizisko aktivitāšu trūkums, alkohola un citu atkarību izraisošu vielu lietošana. Nekvalitatīva miega higiēna var provocēt vai pastiprināt miega traucējumus, kas savukārt dienas laikā var izraisīt aizkaitinājumu un nomāktību," uzsver Samsung Galaxy Watch5 miega eksperte, psihiatre Natālija Bērziņa.
  • 1
    Miega kvalitāti negatīvi var ietekmēt fiziskais stāvoklis un fiziskās saslimšanas, kuru dēļ rodas hormonālās pārmaiņas organismā.
  • 2
    Miegs var pasliktināties, ja tiek lietoti noteikti medikamenti, kā arī daudz ko ietekmē mūsu ikdiena.
  • 3
    Ja pierasts gultā darīt dažādas lietas, piemēram, mācīties, strādāt ar datoru, lasīt grāmatas, pārlūkot sociālos tīklos, nereti tas viss ieilgst un cilvēki mēdz iet gulēt vēlāk. Līdz ar to no rītiem sanāk aizgulēties. 
Cilvēki nav pieraduši veltīt laiku sevis nomierināšanai, ķermeņa sagatavošanai miegam, kas būtu tieši tas, ko vajadzētu darīt. Paaugstināta informācijas plūsma vakarā arī saistīta ar sliktāku miega kvalitāti. Darbs, ko nesam uz mājām, e-pasti, kuri atnāk pusnaktī vai mūsu atbildes uz tiem, rada satraukumu, nervozitāti, brīžiem bailes vai sajūtu, ka nav iespējams tikt galā ar sarežģītu situāciju. Tas, savukārt, nerada labus nosacījumus aizmigšanai un kvalitatīvam miegam. 
Kā organisms reaģē uz stresu un kā to pamanīt
Tieši orgānu sistēmas ir tās, kas reaģē, signalizē un sniedz atbildes reakciju uz paaugstinātu stresu. Piemēram, ir novērojamas sirdsdarbības frekvences svārstības, elpošanas ātruma izmaiņas, asinsspiediena izmaiņas. Tas viss – esot miera stāvoklī jeb laikā, kad organisms netiek pakļauts fiziskai slodzei. Laicīgi pamanot izmaiņas, var ieviest izmaiņas dzīvesveidā, fokusējoties uz dažādām stresa mazināšanas stratēģijām. Protams, galvenais ir izslēgt fizisku saslimšanu pašā sākumā. Ikdienā labs sabiedrotais labsajūtas un veselības stāvokļa monitorēšanai būs viedpulkstenis Samsung Galaxy Watch5.
Pateicoties viedpulkstenī iestrādātajiem sensoriem un tehnoloģijām, to izmantojot iespējams izmērīt asinsspiediena līmeni, monitorēt sirds ritmu, stresa līmeni, skābekļa līmeni asinīs, veikt sirds elektrokardiogrammas analīzi, ķermeņa masas analīzi, kā arī sekot līdzi miega kvalitātei. Savienojot Samsung Galaxy Watch5 ar viedtālruni un tajā esošo lietotni Samsung Health, iespējams iegūt padziļinātāku datu analīzi un rekomendācijas, kas noderēs labsajūtas uzlabošanai. Ja regulāri sekojot līdzi datiem, ko reģistrē viedtālrunis, tiek pamanīta nobīde no normas un pēc paradumu maiņas nav redzami uzlabojumi, tas ir viens no galvenajiem signāliem, lai vērstos pie veselības aprūpes speciālista.
Vai tu zināji?
42% iedzīvotāju atzīst, ka viedpulksteņi un tajās pieejamās veselības uzraudzīšanas funkcijas motivē viņus regulāri tās izmantot, lai uzraudzītu savu labsajūtu un veselības radītājus.
Trīs paradumi,
kas palīdzēs mazināt stresu
  • 1
    Pirmkārt, būtu jāpielāgo darba slodze, lai būtu līdzsvars un balanss starp darbu un privāto dzīvi.
  • 2
    Otrkārt, gan fiziski organismam, gan prātam palīdzēs dažādas apzinātības un relaksācijas prakses. Tikai 8% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka lai uzlabotu savu labsajūtu, veic relaksācijas vai meditācijas vingrinājumus.
  • 3
    Treškārt, ikvienam būtu jānodarbojas ar savam veselības stāvoklim atbilstošām fiziskajām aktivitātēm. Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs atzīst, ka paaugstināta stresa situācijās palīdz nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm – treniņiem, skriešanu, došanos pastaigās.

* Tiešsaistes aptauju 2022. gada septembrī veica Samsung Electronics Baltics sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat. Pētījuma laikā tika aptaujāti 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.