Vecie zvejas tīkli pārtop augstvērtīgos materiālos, kas iestrādāti jaunākajās tehnoloģijās

Samsung ir strauji pietuvojies izvirzīto ilgtspējas mērķu sasniegšanai MX (Mobile eXperience) biznesa kategorijā, kurus uzņēmums vēlējās realizēt līdz 2025. gadam. Viens no galvenajiem mērķiem ir pārstrādātu materiālu otrreizēja izmantošana produktu ražošanā, videi draudzīgāku iepakojumu izmantošana un jaunas dzīves piešķiršana vecākām Samsung Galaxy ierīcēm, tādējādi samazinot e-atkritumu jeb elektronisko atkritumu apmēru. Kopumā 90% no Samsung Galaxy viedierīcēm, kas izlaistas pēdējā gada laikā, radītas izmantojot videi draudzīgus materiālus.
Pagājis nedaudz vairāk nekā gads, kopš Samsung prezentēja vīziju "Galaxy planētai", kuras mērķis ir Galaxy ierīču izstrādē izmantot otrreizēji pārstrādātus materiālus. Uzņēmums šajā laikā paveicis apjomīgu darbu, lai radītu jaunus veidus, kā pārstrādāt un atkārtoti izmantot resursus, kas citādi kļūtu par videi kaitīgiem atkritumiem, nonākot atpakaļ dabā.
640 tūkstoši tonnu zvejas tīklu katru gadu nonāk okeānā
Katru gadu pasaules okeānos tiek atstāti 640 000 tonnu zvejas tīklu1, kas nopietni piesārņo jūras un okeāna dabisko ekosistēmu. Šī gada sākumā pirmo reizi Galaxy S22 sērijas viedtālruņu izstrādē tika izmantoti plastmasas materiāli, kas iegūti, pārstrādājot vecos zvejas tīklus. Šobrīd pārstrādātie zvejas tīkli tiek izmantoti jau 11 Galaxy ierīču ražošanā, tostarp arī Galaxy Tab S8 sērijas planšetdatoros. Pārstrādājot dabā atrastus zvejas tīklus augstvērtīgos, Galaxy tehnoloģijām paredzētos materiālos, Samsung rūpējas par planētas ekoloģiskā stāvokļa uzlabošanu, būtiski samazinot plastmasas piesārņojuma ietekmi uz vidi.

Samsung ir iekļāvis videi draudzīgus materiālus, tostarp atkārtoti izmantotus zvejas tīklus, pēcpatēriņa materiālus (PCM) vai bioloģiski ražotus sveķus kopumā 90% Galaxy ierīcēs, kas tika izlaistas pagājušajā gadā. Bezvadu austiņas Galaxy Buds2 Pro2 sastāv no vairāk nekā 90% pārstrādātiem materiāliem.
Lai nodrošinātu inovatīvo tehnoloģiju un materiālu vispārējo kvalitāti, drošību un uzticamību, nepieciešamas apjomīgas inženierijas un tehniskās prasmes. Samsung plāno veikt turpmākus ieguldījumus pētniecībā un attīstībā, lai iegūtu un pārveidotu arī citus materiālus, ko izmantot Galaxy produktu ražošanā, palielinot otrreiz pārstrādāto materiālu apjomu ierīču ražošanā.
Vienreiz lietojamās plastmasas vietā – 100% pārstrādāts papīrs
Līdz 2025. gadam uzņēmums ir apņēmies pilnībā mainīt produktu iepakojumu, atsakoties no vienreiz lietojamās plastmasas izmantošanas. Kopš šī mērķa izvirzīšanas, uzņēmumam ir izdevies samazināt ievērojamu daudzumu vienreiz lietojamās plastmasas apjomu pašreizējo Galaxy viedtālruņu iepakojumā, tostarp arī jauno salokāmo viedtālruņu iepakojumā. Samsung plāno turpināt izvērtēt katra produkta dizaina aspektu līdz pat smalkākajai detaļai, lai rastu arvien jaunus veidus, kā samazināt plastmasas materiālu apjomu iepakojumā. Sākot jau ar Galaxy S22 sērijas viedtālruņu izlaišanu, produktu iepakojumā tiek izmantots 100% pārstrādāts papīrs. Šādi iepakojot Galaxy S22 sērijas un jaunās Galaxy Fold4 un Galaxy Flip4 viedtālruņus, iespējams saudzēt gandrīz 51 000 koku3.

Samsung arī samazinājis Galaxy Flip4 iepakojuma apjomu attiecīgi par 52,8% un Galaxy Fold4 par 58,2%, salīdzinot ar pirmās paaudzes Galaxy salokāmajām ierīcēm. Samazinot katras ierīces iepakojuma apjomu, uzņēmums ir būtiski spējis mazināt savu ietekmi uz vidi, kas rodas, transportējot ierīces ar kravas automašīnām, lidmašīnām un kuģiem. Samsung aplēses liecina, ka iepakojuma apjoma samazinājums līdz 2022. gada beigām4 būs līdzvērtīgs transportēšanas radīto oglekļa emisiju samazinājumam par aptuveni 10 000 tonnām. Uzņēmums plāno paplašināt videi draudzīgo iepakojumu izmantošanu, izmantojot to ne tikai vadošo ierīču ražošanā , bet arī citās produktu kategorijās.
E-atkritumu samazināšana
Lai saglabātu un atkārtoti izmantotu planētas ierobežotos resursus, e-atkritumu samazināšanai ir nozīmīga loma aprites ekonomikas attīstībā. Saskaņā ar Pasaules ekonomikas foruma datiem, 2021. gadā tika radīti 57 miljoni tonnu e-atkritumu, un, kā liecina prognozes, šis rādītājs turpmāk pieaugs par 2 miljoniem tonnu gadā 5. Lai risināt šo problēmu, Samsung ir paplašinājis Galaxy otrreizējās pārstrādes programmu, piešķirot jaunu dzīvi vecākiem Galaxy viedtālruņiem. Proti, pateicoties vienkāršam programmatūras atjauninājumam, vecos viedtālruņus iespējams izmantot kā viedās mājas ierīces. Tie būs lieliski palīgi ikdienas vajadzību nodrošināšanai un palīdzēs, piemēram, bērnu un mājdzīvnieku aprūpē.

Pieejamība un cena

Galaxy Flip4 pieejams Bora violetā un grafīta krāsā, kā arī divās jaunās krāsās – zelta rozā un zilā. Galaxy Fold4 viedtālruņi un S Pen vāciņi pieejami pelēkzaļā, bēšā un gaistoši melnā krāsā. Savukārt Galaxy Buds2 Pro papildinās ierīču ekosistēmu ar pieskaņotiem krāsu toņiem – austiņas pieejamas grafīta, baltā un Bora violetā krāsā. Ierīces var iegādāties lielākajos elektropreču veikalos, pie mobilo sakaru operatoriem vai tiešsaistē samsung.lv.


Papildu informācija par jaunajām ierīcēm un Galaxy ekosistēmu pieejama www.samsung.lv.

1 FAO and UNEP
2 Vairāk nekā 90% no visām Galaxy Buds2 Pro plastmasas detaļām pēc svara ir izgatavotas no pārstrādātiem materiāliem. Galaxy Buds2 Pro kopā ir izmantoti 29 grami plastmasas, no kuriem vairāk nekā 27 grami pārstrādātu materiālu. Katrs no šiem komponentiem satur vismaz 20% no izmestiem zvejas tīkliem (okeāna plastmasas) vai pēc patēriņa materiāliem.
3 No 30 gadus vecas priedes var saražot 59 kg papīra.
4 Aprēķināts, pamatojoties uz ISO 14040:2006 un 14044:2006 standartu, izmantojot Ecoinvent 3.8 datubāzi SM-F700F, SM-F721B, SM-F900F un SM-F936B modeļu transportēšanai no Korejas uz Eiropu.
5 Pasaules ekonomikas forums "This year’s e-waste to outweigh Great Wall of China", 2021. gada 18. oktobris.https://www.weforum.org/agenda/2021/10/2021-years-e-waste-outweigh-great-wall-of-china/