Foto: Privātais arhīvs

Nesen Latviju pāršalca ziņa, ka savulaik ļoti populārā TV darbone Anna Lieckalniņa (attēlā) sākusi praktizēt kā Ēriksona terapijas konsultante, pie tam ļoti veiksmīga. Izrādās, ka Lieckalniņas pievēršanās cilvēku garīgās veselības sakārtošanai nav nekāds jaunums – viņa šajā jomā darbojusies jau iepriekš un cer attīstīt sevi šajā jomā, atbrīvojoties no slavenības zīmoga.

"Mans darbs šajā jomā sākās jau pirms 12 gadiem, kad praktizēju kā Ēriksona terapijas meistars un pasniedzu neirolingvistisko programmēšanu. Šobrīd esmu atsākusi praksi. Konsultanta prakse iesākas lēnām.

Vēl kādus divus, trīs klientus nedēļā papildus varētu pieņemt. Man ir liels prieks par to, ka uzzinot, ka atsāku darbu ar cilvēkiem, pie manis atgriežas klienti, ar kuriem strādāju pirms 11 gadiem. Lielāku novērtējumu šobrīd man ir grūti iedomāties," sarunā ar DELFI Izklaide par savu šībrīža nodarbošanos stāsta bijusī TV seja.

Viņas praktizētā Ēriksona terapija aizsniedzas tādās zemapziņas dzīlēs, ko ikdienā pat neapjaušam. "Katrs cilvēks nes milzīgu informācijas daudzumu par sevi, tāpēc atbildes uz sevi interesējušiem jautājumiem bieži vien nav sasniedzamas nosacīti virspusējā darbā. Tad palīgā nāk Miltona Ēriksona terapija, ko pareizāk būtu dēvēt par transa terapiju.

Starp citu, Ēriksons ir atzīts par 20. gadsimta pasaules ģēniju. Tā kā studēju arī Rīgas Geštalta institūtā, nenoliedzami izmantoju darbā arī Geštalta metodes," darba specifiku skaidro terapeite. Tēmas, kuras Lieckalniņa pati padziļināti pētījusi un kurām vēlas pievērst pastiprinātu sabiedrības uzmanību, ir atkarības un līdzatkarības.

"Īpaši es gribētu uzsvērt līdzatkarību, kas ir milzīga sabiedrības problēma, bet par kuru tiek runāts nepelnīti maz. Pētījumu rezultātā es secināju, ka apmēram 50% līdz 70% cilvēku cieš no kādas personas ar atkarībām, ko arī dēvē par līdzatkarību.

Tā ir ļoti nopietna problēma - cilvēki cieš no emocionālas un vai fiziskas vardarbības. Cieš vīri, sievas, bērni, draugi, radi, kolēģi, kaimiņi. Viņi jūtas bezspēcīgi un nezina, ko ar to iesākt, un kā dzīvot tālāk," savu specialitāti skaidro eksperte.

Pie viņas visbiežāk vēršoties cilvēki ar līdzatkarības problēmām, depresiju, paaugstinātu stresu. Pozitīvas izmaiņas, kas redzamas šajos cilvēkos pēc katras terapijas reizes, ir Lieckalniņas dzinulis darbam.  

"Tās ir kā attiecības par kurām pārdzīvo un izdzīvo līdzi katru minūti. Braucot mājās domā, meklē informāciju, atbildes," par savu darbu, kas nebeidzas ar kabineta durvju aizvēršanu, stāsta Lieckalniņa.

Viņa skaidro, ka aizspriedumiem pret viņas kā TV sejas it kā pēkšņi atklātajām īpašajām spējām, nav pamata - runa ir par mācībām daudzu gadu garumā, ne tikai par kādām īpašām spējām. "Tās drīzāk ir zināšanas un pieredze, nevis spējas. Protams, ja mēs tomēr pieminam tādu vārdu kā "spējas", tad jā - spējas sajust otru, kas šajā darbā ir ļoti svarīgi, kā arī laba intuīcija lieti noder.

Un tas, ka kādreiz esmu strādājusi TV un vadījusi ikvakara raidījumus un TV šovus - jā tāds periods ir bijis. Protams, iespējams, ka kāds arī joprojām redz manī raidījumu vadītāju. Tomēr esmu pārliecināta, ka tad, kad cilvēki iepazīs arī citu, sabiedrībai mazāk zināmu manas personības šķautni, tas ar laiku mainīsies," spriež Lieckalniņa.

Interesentus, kuri jūt, ka Lieckalniņas eksperta padomi varētu noderēt viņu personīgo problēmu risināšanā, viņa laipni gaida uz konsultācijām Rīgā, Zinātņu Akadēmijā jaunā mācību centra Amadeus Maleficius telpās.

"Pieteikties uz konsultāciju var pa telefonu 28332333 vai arī, rakstot man privāti Facebook," interesentiem atklāj Lieckalniņa. Tiesa, brīdi, kad saviem spēkiem galā vairs nevar tikt un jāvēršas pie kvalificēta speciālista, nemaz nevar tik vienkārši definēt.

"Cilvēkam ir brīnišķīgs instruments - viņa ķermenis, kas signalizē cilvēkam, ka ar viņa dzīvi kaut kas nav kārtībā. Tas var izpausties kā trauksme, bailes, biežas dusmas. Lielāko tiesu cilvēki apzinās šīs trauksmes vai dusmu cēloņus un pat zina kā tos novērst. Vai zina, ka tie jānovērš, bet nesaprot kā.

Šajā gadījumā lieliski var palīdzēt terapeits, ar kuru kopā var atrast gan pareizāko risinājumu, gan atrast spēkus, lai to darītu. Cits gadījums, kad lieliski palīdzētu terapija - ja cilvēks neapzinās savas sliktās pašsajūtas cēloņus. Terapijas gaitā šos cēloņus var atklāt, apskatīt un atrast veidu kā ar tiem strādāt.

Ja problēma ir ieilgusi un visi patstāvīgie pūliņi to atrisināt nav vainagojušies panākumiem, tas ir signāls, ka droši var doties pie kvalificēta speciālista. Ne jau vienmēr mēs paši sev varam palīdzēt kaut vai noorientēties, otrs, uzklausot un izmantojot iegūto pieredzi un zināšanas, palīdz," vērtīgā informācijā dalās konsultante.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!