Foto: Reuters/Scanpix

Tuvojoties Lieldienām, sāk aktivizēties arī kristīgie mazohisti – reliģiskie fanātiķi, kuri, lai izciestu tās pašas fiziskās mokas, kādas par cilvēces grēkiem izcieta mūsu pestītājs Jēzus Kristus, labprātīgi šausta sevi līdz asinīm.

Cilvēkus ar šo neparasto aizraušanos dēvē par flagelantiem, un vislielākais šo īpatņu skaits mitinās Filipīnu salās, kur tā ir masveida atrakcija, kas pat piesaista tūristus no visas pasaules.

Flagelantisms kā kustība aizsākās XIII un XIV gadsimtā Eiropā, kur to praktizēja radikāli noskaņoti katoļi. Viņu ticības arsenālā bija visai īpatnēji rituāli, tomēr vislielāko uzmanību allaž piesaistīja publiska sevis šaustīšana līdz asinīm. Tiesa, vēlākajos gadsimtos katoļu baznīca viņus aizliedza un pasludināja par ķeceriem.

Arī Filipīnās katoļu bīskapi izteikušies, ka tradīcija, kad Lieldienās filipīnieši sevi šausta ar bambusa pletnēm, kas aprīkotas ar metāla āķiem, kā arī ar prieku ļauj sevi piesist krustā, būtu izskaužama, tomēr šie pasākumi ik gadu pulcē aizvien vairāk entuziastu un līdzjutēju.

Savukārt filipīniešu bērniem, kuri savās mazajās sirsniņās jau jūt tuvību ar kristiešu dievu, līdz pilngadības sasniegšanai ir divas izvēles: vai nu ar nūjām palīdzēt sist pieaugušos kristiešus, vai arī pakarāties pie krusta, tiesa, iesākumā piesietiem ar šņorēm, nevis piesistiem ar naglām.

Filipīnās no 93 miljoniem iedzīvotāju 75 miljoni ir katoļi - tas ir Spānijas koloniālas pagātnes mantojums ar visām no tās izrietošajām sekām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!