Foto: Kadrs no video
Jaunatklāts sena papirusa fragments (attēlā) ļauj secināt, ka Jēzus un Marija Magdalēna bijuši precējušies, tādējādi apšaubot vienu no senākajām kristietības dogmām.

Kā vēsta izdevums Daily Mail, astoņus reiz četrus centimetrus lielais papiruss apstiprina daļas kristiešu atbalstīto hipotēzi, ka kristīgās reliģijas mesija nedzīvoja celibātā.

Atrastā fragmenta centrā ir būtiski svarīga frāze, ar kuru viņš, uzrunājot savus mācekļus, saka "mana sieva". Zinātnieki uzskata, ka ar sievu viņš domājis Mariju Magdalēnu. Tekstā Jēzus viņu aizstāv pret kritiķiem, sakot "viņa būs mana mācekle". Vēl pēc divām rindiņām viņš pavēsta mācekļiem: "Es dzīvoju ar viņu kopā."

Ja dokuments ir autentisks, tas apšauba gadsimtiem seno Magdalēnas oficiālo tēlu kā grēkus nožēlojušu prostitūtu un apgāž kristīgo seksuālas atturības ideālu. Tādējādi tiktu apstiprinātas gadsimtiem senas, bet oficiāli neatzītas aizdomas, ka Jēzus un Magdalēna īstenībā bijuši pāris. Šo domu aizguvis arī Dens Brauns savā bestsellerā Da Vinči kods.

Nepilnīgais manuskripts sarakstīts Ēģiptes koptu valodā, un to pētījusi Hārvarda universitātes reliģiju profesore Karena Kinga.

Kinga pastāstījusi, ka atrastais papirusa fragments "liek apšaubīt visu katoļu dogmu par priesteru celibātu, kas balstās uz to, ka celibātā dzīvojis Jēzus."

"Tas parāda, ka agrīnajiem kristiešiem seksuālā savienība laulībā atspoguļoja dieva radošumu un tika uzskatīta par pareizu arī garīgajā aspektā," piebildusi zinātniece.

Kingas secinājumi drīzumā tiks publicēti izdevumā Harvard Theological Review. Viņasprāt, dokuments, kas apliecina Jēzus ģimenes stāvokli, bijis izmests atkritumos, jo tā paustās idejas bija krasā pretrunā ar askētisko kristiešu nostāju.

Profesores Kingas secinājumu pamatā ir pieņēmums, ka fragments ir autentisks, tomēr tas vēl zinātniski jāpierāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!