Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas laikraksts The Times publicējis desmit dīvaināko lietu topu, kas atrastas haizivju kuņģos un par kurām pasaules pasaules presē ziņots vairāk nekā divu gadsimtu ilgā periodā.

1821. gadā avīze rakstīja par kādu jūrnieku, kurš neveiksmīgi centās noķert zivi ar metāla dolāriem ēsmas vietā. "Četras dienas vēlāk 300 jūdžu attālumā viņa kolēģis noķēra haizivi un delfīnu, kuru kuņģos tikai atrasti trīs āķi ar dolāriem," dīvaino atradumu sarakstu uzsāk laikraksts.

Viena aita, jēra galva un kājas, krabja spīle, jūras pūce un vēl daži priekšmeti - šīs 1823. gadā noķertās haizivs kuņģa saturu laikraksts sauc par "labi sabalansētu ēdienkarti".

Tajā pašā 1823. gadā haizivs kuņģī tika atrasta lielgabala lode. Toreiz raksta autors izteicis minējumu, ka lode bijusi piesieta mirušajam, lai apglabātu viņu jūrā, bet haizivs viņu apēdusi kopā ar nastu.

Kompromitējošu dokumentu sainis par amerikāņu kuģi Nancy, kurš bija uzdevies par neitrālu kuģi, - to haizivs kuņģī atrada britu jūrnieki ASV Neatkarības kara laikā (1775-1783). Interesanti, ka haizivs pēc kapteiņa pavēles tika uzšķērsta vēlreiz, lai no jauna izmantotu ēsmu - gabalu cūkgaļas, ar kuru tā tika noķerta.

"Briesmonim bija septiņas zobu rindas... Viņa kuņģī atrada gandrīz sadalījušos vīrieša līķi - labi ģērbtu, vidēja auguma, tērptu baltā kreklā ar perlamutra pogām, apakškreklu, kokvilnas zeķēm un gandrīz jaunām kurpēm," - teikts 1856. gada reportāžā no Jaunorleānas.

1862. gadā vētras laikā no kāda kuģa klāja Jitlandē aizskaloja zosi, kas piederēja mašīnistam Teitam. Zosi atrada haizivs vēderā un, tā kā viņai bija piestiprināts kulons ar putna īpašnieka vārdu un adresi, to atdeva tās īpašniekam Teitam, kurš zosi uzcepa un apēda.

1869. gadā Brisbenā milzīgas haizivs vēderā atrada daudz dažādu neparastu lietu, ieskaitot aitas ādu un neparasti lielu krabi.

"Kuņģī tika atrastas vairākas cilvēku pēdas, kas ietērptas zābakos" - tā teikts par haizivi, kas noķerta Fjumā 1887. gadā. Laikraksts atgādina, ka pēdējā laikā pie Kanādas krastiem šādi atradumi nav retums.

1992. gadā no haizivs vēdera tika izņemts dzīvs bruņurupucis. Tas tika nodots Ņujorkas akvārijam, kur dzīvnieks ar laiku atguvās no šoka un ievainojumiem.

Kad Sidnejas akvārijam 1935. gadā nogādāja dzīvu haizivi, tā no mutes izgrūda cilvēka roku ar tetovējumu. "Pēc tetovējuma un pirkstu nospiedumiem noskaidrojās, ka tā ir Džeimsa Smita roka - viņš, pēc policijas versijas, bija nogalināts un iemests jūrā," skaidro avīze.

Laikraksts vēl beigās piemetina tieši pašu izdevumam nozīmīgu "ārpuskategorijas" notikumu, kas fiksēts 1922. gadā - toreiz haizivs kuņģī atrada The Times numuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!