Foto: stock.xchng
Ja esat neapmierināts ar savu priekšnieku, nav izslēgts, ka viņš ir psihopāts, kurš gūst apmierinājumu no apkārtējo tiranizēšanas - tā uzskata britu psihologs Kevins Datons, kurš izveidojis psihopātu iecienītāko profesiju sarakstu.

Grāmatas The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success autors izskaitļojis desmit nodarbošanās veidus, kas piesaista psihiski nelīdzsvarotus cilvēkus, kā arī desmit šādiem cilvēkiem nepievilcīgākās profesijas.

Kā vēsta resurss Business Insider, angļu rakstnieks, kurš vienlaicīgi strādā par psihologu Oksfordas universitātes Antropoģenēzes pētniecības centrā, ir centies izprast psihopātus un atminēt viņu profesionālo panākumu noslēpumus.

Pētījumu objekts bijis arī paša autora tēvs - ar nepanesamu raksturu apveltīts dīleris, kuram lieliski veicies jebkura pārdošanas darījuma kārtošanā un kurš nekad nav pieļāvis neveiksmes iespēju. Kā secinājis Datons, tas ir psihopātiem raksturīgs milzīgs optimisms.

Grāmatas sākumā Datons min kādu piemēru: savas mātes bērēs jauna meitene iepazīstas ar puisi, kurā iemīlas no pirmā skatiena, bet aizmirst apmainīties ar jebkādu kontaktinformāciju. Pēc kāda laika meitene nogalina savu māsu, cerot, ka iemīlētais jaunietis ieradīsies arī uz šīm bērēm.

Pamatojoties uz šo piemēru, kā arī analizējot plaši pazīstamu sērijveida slepkavu, izvarotāju un teroristu uzvedību, Datons raksturojis psihopāta galvenās rakstura īpašības, tostarp ārkārtīgu aukstasinību, cietsirdību, egoismu, emociju neesamību un mērķtiecību, teikts grāmatas anotācijā vietnē Amazon.

Šo īpašību kopums var palīdzēt viegli gūt panākumus, ja vien to ievirza pareizajās sliedēs. Tomēr apkārtējiem sadzīvot ar šādu darbinieku ir grūti, jo īpaši tāpēc, ka viena no iezīmēm, kas psihopātam ļauj justies pilnvērtīgi, ir iespēja dominēt pār pārējiem kolektīva locekļiem, tos apspiežot un tiecoties pašapliecināties uz viņu rēķina.

Apkopojot ideālos darba nosacījumus cilvēkam ar tieksmi uz psihopātiju, rakstnieks izveidojis desmit "psihopātiskāko" profesiju topu.

1. Uzņēmuma prezidents
2. Advokāts
3. Televīzijas vai radio žurnālists
4. Pārdevējs
5. Ķirurgs
6. Žurnālists
7. Policists
8. Mācītājs
9. Pavārs
10. Militārpersona

Savukārt desmit nepievilcīgākās profesijas psihopāta acīs ir slimnieku kopējs, medmāsa, terapeits, apkalpošanas jomas darbinieks, stilists, labdarības fonda darbinieks, skolotājs, mākslinieks, ārsts un grāmatvedis. Šīs profesijas nav iedomājamas bez līdzjūtīgas un iejūtīgas attieksmes pret citiem, kas psihopātiem nav raksturīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!