Foto: Privātais arhīvs

Brutālais Krievijas iebrukums Ukrainā kā neviens cits karš iepriekš plaši atainots arī sociālajos tīklos, kur cilvēki dalās ar asprātīgām kolāžām, savas attieksmes paušanu joku veidā un karikatūrās. Šie attēli aplido pasauli tikpat ātri kā nežēlīgās kara ainas. Psihoterapeits Artūrs Utināns portālam "Delfi" skaidro, kāda ir "kara humora" dziedējošā puse.

Tā dēvētās "mēmes" jeb asprātīgās kolāžas ir veids, kā sublimēt kara situācijas nepanesamo smagumu, paust savu attieksmi, ieņemt nostāju, paņirgāties par agresoru ar ideju tādējādi viņu vājināt. Jociņi tiek tik plaši tiražēti, ka daudziem tīmeklī pazudusi arī autorība.

Visa civilizētā pasaule šobrīd nostājusies pret Putina režīma Krieviju, to arī izolējot. Praktiski visi lielākie zīmoli Krievijas tirgu pametuši, un tieši šis aspekts plaši apspēlēts interneta jociņos, taču vislielāko apbrīnu pelna ukraiņi paši – humora izjūtu nezaudē nedz kareivji, uzdancojot kaujas laukā, ne prezidents Zelenskis, smalki ironizējot par Putina samontētajām runām, ne sirmmāmiņa bumbu patvertnē, kura, nesaņemot dzimšanas dienā dāvanu, saka: "Nu, jā, visi puķu veikali laikam ciet!"

Rīgas Stradiņa universitātes psihomātiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docētājs Artūrs Utināns sarunā ar "Delfi" skaidro, ka smiekli ir pozitīvas emocijas, kas palīdz psihiskajai veselībai un palīdz pārvarēt bailes, arī nāves bailes, savukārt bildītes strādājot pat labāk nekā teksts.

"Smiekli par cilvēkiem, kas ir agresīvi un bīstami, ir ar mērķi pazemot. To no visām pusēm visi dara. Politiskās karikatūras ir izsmalcināta kritikas forma. Padomju savienībā vienīgais veids, kā izsmiet to visu, bija caur humoru un satīru. Pašreizējā Krievijā tas, protams, ir daudz bīstamāk, bet arī tur Maksims Galkins smējās par Putinu, Lukašenko, Žirinovski," skaidro Utināns.

Vaicāts, vai ir iespējams ko līdzēt traģiskā karā ar jokiem, viņš saka: "Labs humors un satīra var parādīt kāda diktatora iekšējo būtību. Izskata ziņā viņu salīdzinot ar Hitleru, akcentējot viņa bailīgumu un paranoju... Daudziem cilvēkiem Putins var likties kā gudrs, domājošs stratēģis, bet ass humors bildītēs strādā. Mēs esam vizuālisti, tāpēc bildes darbojas labāk nekā teksts, ar tām var panākt lielu efektu."

Viņš min laiku, kad parādījās protestantisms un vēl tikai tapa grāmatu spiestuves, taču cilvēki lielākoties lasīt vēl neprata: "Martins Luters izdarīja tādu gājienu – uztaisīja bildi, kur Jēzus Kristus mazgā kājas mācekļiem, bet Romas pāvestam kājas mazgā kalpi. Un visiem viss bija skaidrs. Tādā veidā darbojas satīra un izsmiešanas moments."

Runājot konkrēti par Volodimiru Zelenski, kurš pirms prezidenta krēsla bija Ukrainā slavens komiķis un šovmenis Utināns saka: "Viņš māk darboties ar publiku! Jokošana ir spēcīga pretstresa terapija, būtībā pielīdzināma meditācijai."

Ietekmīgais medijs "Politico" regulāri apkopo arī profesionālu karikatūristu veikumu satīras žanrā, kara temats aplūkojams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!