Britu zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc vairumam avio pasažieru nepatīk lidmašīnās pasniegtā ēdiena garša. Izrādās, ka problēma nav pašā ēdienā, bet gan faktā, ka ēst to nākas nerimstošā fona dūkoņā, ko rada lidmašīnas dzinēji.

Kā informē ziņu aģentūra BBC, salīdzinoši nelielajā pētījumā piedalījās 48 brīvprātīgie, un viņiem nācās ēst gan saldumus, gan salītu ēdienu, turklāt atšķirīgos apstākļos - klusumā un lielā troksnī.

Eksperimentā iesaistītajiem aizsēja acis un aicināja novērtēt produktus: cik tie šķiet saldi, sāļi, cieti vai sabirzuši. Izrādījās, ka klusumā visi ēdieni garšo kā ierasts, turpretī fona troksnī ēdiens šķita mazāk salds vai mazāk sāļš, turklāt vienlaikus arī grūtāk sagremojams.

"Neapmierinošā lidmašīnās pasniegtā ēdiena garša līdz šim tika uztverta kā pati par sevi saprotama, tomēr pētījums liecina, ka viss ir nedaudz sarežģītāk," stāstījis Mančestras universitātes pētnieks Endijs Vudss.

Pēc viņa domām, galvenā problēma ir cilvēku uzmanība - troksnis neļauj viņiem pilnvērtīgi koncentrēties uz garšas izjūtām, tāpēc Vudss sola nākotnē pētījumus turpināt.

"Esmu pārliecināts, ka aviokompānijas dara visu iespējamo, lai savus pasažierus ēdinātu garšīgi. Piemēram, NASA ar šo problēmu jau ir tikusi galā - viņi astronautiem līdzi dod pārtiku ar ļoti izteiktu garšu. Protams, tas tiek darīts tādēļ, lai kosmiskā aparāta dzinēju troksnī ēdiens varētu tikt izbaudīts visā pilnībā," stāstījis Vudss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!