Foto: EPA/LETA
Lai gan pēdējos gados latviešu bērniem aizvien vairāk tiek likti dīvaini vārdi, citās valstīs šī tradīcija ir visai sena. Jo īpaši izplatīta tā, protams, ir slavenību vidū, kuri savu izredzēto statusu cenšas nodot arī nākamajām paaudzēm.

Latvīte, Traktors, Tarzāns, Lucifers, Inde, Gonoreja, Šustermunters, Sajāns, Mudiņš, Saričijs, Kaido, Darrens, Patricilla, Aļodija - šie ir tikai pieklājīgākie no bērnu vārdiem, kādi pēdējos gados likti inteliģentu ģimeņu atvasēm.

Arī latviešu slavenības reizēm saviem bērniem ieliek neparastus vārdus, taču lielākoties šī īpatnība izpaužas faktā, ka šie svešvārdi latviešu ausīm vēl nav tik ierasti (piemēram, Sonoras Vaices bērni Filips Emanuels un Anna Emanuela, Artūra Skrastiņa un Ilzes Ķuzules dēls Marats, Lienes Šomases meita Gabriela, Candy dēls Sebastians Matiass, Jāņa Jubalta meita Odrija, Aināra Šlesera dēls Gerhards Daniels utt.).

Tomēr ārvalstu slavenības izdomas ziņā ir grūti pārspēt, tādēļ izklaides portāls Mango apkopojis dažus izteiksmīgākos bērnu vārdus.

Viens no neparastākajiem vārdiem dots amerikāņu aktieru Džeisona Lī un Betas Rīsgrafas atvasei, kas piedzima 2003. gadā - dēlēns nosaukts par Pilotu Inspektoru (pilnā vārdā Pilot Inspektor Riesgraf-Lee). Arī aktieru Džona Travoltas un Kellijas Prestonas nu jau mirušais dēls bija nosaukts līdzīgi - par Reaktīvo Lidmašīnu (Jet).

Savukārt aktrise Šanona Sosamona un kikboksa instruktors Dalass Kleitons savu atvasi nosaukuši par Audio Zinātni (Audio Science), kuru saīsinājumu dēvē par Sai. Turpretī grupas No Doubt vokāliste savu otro bērnu nosaukusi par Zuma Nesta Rock, turklāt tas ir puisītis (attēlā).

Ir arī daži kino cilvēki, kuri neparastos vārdos dēvē visas vai daudzas savas atvases. Piemēram, melnādainajam aktierim Forestam Vitekeram ir četri bērni ar neparastiem vārdiem - meitas Soneta un Patiesā, dēls Okeāns un pieņemtā meita Rudens (Sonnet, True, Ocean, Autumn).

Savukārt režisoram Robertam Rodrigesam visu piecu bērnu vārdi sākas ar burtu R - dēli Raķete, Sacīkšu Braucējs, Dumpis un Palaidnis (Rocket, Racer, Rebel, Rogue un meitiņa Rhiannon). Un arī leģendārais rokmūziķis Frenks Zapa izcēlies ar neparastiem bērnu vārdiem - viņa kolekcijā ir Dīva, Mēness Vienība, Dvīzils un Ahmets (Diva Muffin, Moon Unit, Dweezil, Ahmet).

Visai populāra parādība ir savas atvases saukt augu vārdos. Piemēram, Spice Girls dalībniece Džerija Halivela dzemdējusi Pulkstenīti Madonnu (Bluebell Madonna), mirušajam INXS solistam Maikam Hatčinsam ir meita Tīģerlilija (Heavenly Hiraani Tiger Lily), Gvinetai Paltrovai un Krisam Mārtinam piedzimis Ābols (Apple), Stingam ir meita Fuksija (Fuchsia), aktieriem Vilam Smitam un Džadai Pinketai - Vītols Kamēlija Karaļvalsts (Willow Camille Reign). Queen mūziķim Rodžeram Teiloram ģimenē ir pat vairāki augi - Rufus Tiger, Tiger Lily un Lola Daisy.

Tāpat lielā cieņā ir dažādi ģeogrāfiskie nosaukumi - Kimai Beisindžerei un Alekam Boldvinam ir meita Īrija (Ireland), Viktorijai un Deividam Bekhemiem - dēls Bruklins (Brooklyn), ģitāristam Slešam - dēls Londons Emilio (London Emilio), dziedātājai Ešlijai Simpsonai - dēls Bronkss, kuram otrais vārdiņš ir Mauglis (Bronx Mowgli).

Aktierim Nikolasam Keidžam pirmais bērns piedzima tikai trešajās laulībās, tāpēc viņš to nosauca par Kal-El. Lai gan vairumam tas šķiet neparasts, komiksu cienītājiem šis vārds ir labi zināms - tā īstajā vārdā sauca uz planētas Kriptons dzimušo Supermenu.

Vēl starp dīvainākajiem vārdiem minami tādi kā grupas U2 ģitārista Edža bērns Zilais Eņģelis (Blue Angel), tenisista Artura Eša bērns Kamera (Camera), aktiera Garija Oldmena dēls Gulivers (Gulliver), aktrises Mias Ferrovas meita Cīruļa Dziesma (Lark Song), Silvestra Stallones dēls Mēness Asinis (Sage Moonblood), grupas Clash līdera Džo Strammera bērns Džezs Domino (Jazz Domino) un daudzi citi.

Tāpat garām nevar paslīdēt amerikāņu dziedātājas Tonijas Brekstones aizraušanās ar džinsiem - viņas bērnus sauc Diezel Ky un Denim Cole.

Ievērību pelnījuši arī tādi bērnu vārdi, kurus nav vēlams tulkot vai vispār izrunāt pieklājīgā sabiedrībā - amerikāņu dziedātāja Meisija Greja ir māmiņa bērniem vārdā Aanisah un Tahmel, britu TV sejai Džeimijam Oliveram ģimenē aug Daisy Boo un Poppy Honey, savukārt leģendārais īru mūziķis Bobs Geldofs bērniem ielicis sekojošus vārdus: Persiks (Peaches), Laumiņa (Pixie) un Fifi Trixibell.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!