Foto: Reuters/Scanpix

Holivudas filmas Titāniks un Avatars režisors Džeimss Kamerons pirmdien ar batiskafu nolaidās Klusā okeāna Mariānas dziļvagas dibenā un pēc tam atgriezās uz okeāna virsmas, paziņoja ekspedīcijas organizētāji.

"Džims Kamerons ir izniris! Apsveicam viņu ar vēsturisko ieniršanu vienatnē līdz okeāna dziļākajam punktam," sociālajā tīklā Twitter paziņoja organizācija DeepSea Challenge, kas organizēja šo ekspedīciju.

57 gadus vecais Kamerons ar viņa un inženieru grupas projektētu un Austrālijā uzbūvētu batiskafu DeepSea Challenger sasniedza 10 898 metrus dziļās Mariānas dziļvagas dibenu pulksten 7.52 pēc vietējā laika (0.52 pēc Latvijas laika) un kļuva par pirmo cilvēku, kurš vienatnē sasniedzis pasaules okeānu dziļāko vietu. Batiskafs sasniedza dibenu apmēram 70 minūšu laikā.

Kamerons pavadīja Mariānas dziļvagas dibenā vairāk nekā trīs stundas, vācot paraugus zinātniskiem pētījumiem, fotografējot un filmējot. Viņa izniršanu sagaidīja zinātnisko pētījumu kuģi Mermaid Sapphire un Barakuda.

Kamerona batiskafs piektdien bija veicis veiksmīgu nolaišanos Mariānas dziļvagas dibenā bez cilvēkiem tajā.

Pirms tam Mariānas dziļvagas dibenu sasniedza tikai ASV jūras spēku batiskafs Trieste 1960. gadā ar diviem cilvēkiem - Šveices okeanogrāfu Žaku Pikāru un ASV jūras spēku leitnantu Donu Volšu. Pikārs un Volšs pavadīja dziļvagas dibenā tikai 20 minūtes, un viņu redzamību pasliktināja dūņas, kas tika uzvandītas nolaišanās laikā.

Kamerona izmantotais batiskafs DeepSea Challenger ir 11 tonnas smags un vairāk nekā septiņus metrus garš. Tas tika slepeni izprojektēts un uzbūvēts pēdējo gadu laikā.

Kamerons raksturoja šo batiskafu kā "vertikālu torpēdu", ar kuru var strauji ienirt un uznirt. Nelielais batiskafa nodalījums, kurā režisors atradās, ir būvēts no bieza tērauda, kas spēj izturēt 1000 atmosfēru spiedienu.

Ekspedīciju finansēja pats Kamerons, pulksteņu ražotājfirma Rolex un žurnāla National Geographic izdevējsabiedrība.

Mariānas dziļvaga atrodas  Klusā okeāna rietumos, ir vairāk nekā 1500 kilometrus gara un vidēji 43 kilometrus plata. No šīs dziļvagas uz austrumiem un dienvidiem atrodas Mariānas salas, bet uz ziemeļiem - Guama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!