Foto: DELFI.ee
Šokējošu autorleļļu izstāde pagājušās nedēļas beigās atklāta Tallinā - krievu, latviešu, kanādiešu, angļu un franču leļļu mākslinieku fantāzijas būs skatāmas līdz pat 12. decembrim.

Visi nopelnītie līdzekļi tiks ziedoti Tallinas Bērnu slimnīcas fondam kādas smagi slimas meitenītes ārstēšanai, kam nepieciešami vairāki tūkstoši eiro.

"Šokējošās lelles" saista daudzu kolekcionāru uzmanību, bet nepieradis cilvēks patiešām var no tām  nobīties, jo bieži vien groteskās figūras izskatās ļoti pārliecinoši. Katrai lellei turklāt ir savs bēdīgs vai priecīgs stāsts, kas skatītājam liek aizdomāties.

"Man ir bijis sarežģīts liktenis, kas arī pamudināja sākt darināt lelles. 2001. gadā nokļuvu smagā autoavārijā, pēc kuras ārsti labākajā gadījumā man solīja ratiņkrēslu, bet sliktākajā es varēju tikt piesaistīta pie gultas. Bet es vienmēr zināju, ka man izdosies atveseļoties, lai gan nezināju - kad.

Nogulēju slimnīcā sešus mēnešus, tad radinieki sāka man nest dažādus materiālus par leļļu izgatavošanu, un tas mani ieinteresēja. Šis hobijs mani ļoti aizrāva un palīdzēja atlabt," Igaunijas portālam Delfi atklāja izstādes organizatore Svetlana Pčeļņikova.

Svetlana regulāri rīko labdarības izstādes, un šobrīd ar viņas pūliņiem jau izdevies palīdzēt 73 slimiem bērniem. Piemēram, Igaunijas pirmā lēdija Evelīna Ilvesa radījusi autorlelli, kura pagājušajā gadā pārdota kādam igauņu kolekcionāram par 5000 eiro. "Visu naudu viņa ieskaitīja Tallinas Bērnu slimnīcas labdarības fondā," pastāstīja Svetlana.

Viens no izstādes mērķiem ir parādīt lelles kā mūsdienīgas dzīves sastāvdaļu. Šīs lelles nevar dēvēt par rotaļlietām, jo katrai no tām ir savs liktenis, dzīvesstāsts un pagātne.

Pati dārgākā autorlelle izsolē pārdota par 22 000 eiro, tās autors ir slavenais dizaineris Pjērs Kardēns, bet leļļu vidējā cena ir aptuveni 500 eiro, lai gan sākumcena var būt arī tikai viens eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!