Foto: EPA/LETA

Aizvadītajā nedēļas nogalē Gvatemalas galvaspilsētas Gvatemalas centrā izveidojies gigantisks krāteris, kurā nogrimusi vesela trīsstāvu ēka, ziņo aģentūra CNN.

Apaļais krāteris, ko medijos sākušai salīdzināt ar "elles vārtiem", parādījies pēc tropiskās vētras Agata, kas izraisījusi stipras lietusgāzes un dubļu nogruvumus. Aculiecinieki ziņo, ka brīdī, kad māja nogrimusi, tajā atradies vismaz viens cilvēks. Vēl vairāki esot pazuduši bez vēsts.

Krāteris esot parādījies ļoti pēkšņi, tomēr ģeologi apgalvo, ka pamati šādiem krāteriem veidojas tūkstošiem gadu garumā. Tie veidojas, lietus ūdeņiem pakāpeniski izgrebjot alas porainos akmens pamatos. Ūdens izskalotās alas piepildās ar dubļiem, bet lieli plūdi dubļus var aizskalot, tādēļ arī notiek pēkšņi nogruvumi.

Vētras Agata izraisīto plūdu dēļ no Gvatemalas tikuši evakuēti 94 tūkstoši cilvēku. Vētras izraisītos plūdus var pastiprināt arī tuvējā Pakajas vulkāna izvirdums, jo izvirduma laikā izsviestie pelni aizsprosto ūdens notekas.

Agata Centrālamerikā prasījusi jau vismaz 175 cilvēku dzīvības.

Gvatemalas krāterim līdzīgas dabas parādības sastopamas reti, tomēr pasaulē tādu netrūkst. Līdzīgi krāteri atrodami arī Krievijā, ASV un citur pasaulē, un tos iespējams aplūkot, piemēram, šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!