Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijā un ASV popularitāti strauji iekaro neparastas lelles, kuras veidotas pēc iespējas līdzīgākas īstiem cilvēku mazuļiem – starp šo leļļu pircējām galvenokārt ir izmisušas, savus bērnus zaudējušas mātes, ziņo izdevums The Daily Mail.

Vidēji piecus kilogramus smagajiem leļļu mazuļiem ir no mohēras veidoti matiņi, kā arī nadziņi, plakstiņi, kas aizveras, kad lelli novieto horizontāli, un atsevišķiem modeļiem mutes kaktiņos pat izveidotas zīdaiņiem raksturīgās siekalas.

Šo neparasto leļļu, kuras tiek dēvētas par "atdzimušajiem bēbjiem", mērķauditorija ir nevis tikai vienkārši leļļu cienītāji vai kolekcionāri, bet gan izmisušas sievietes, kuras zaudējušas savus mazuļus.

Leļļu radītāji medijiem pastāstījuši, ka nereti veic īpašus pasūtījumus pēc mirušu zīdaiņu fotogrāfijām - vecāki, kuri zaudējuši savu bērniņu, nespējot samierināties ar traģisko notikumu, mierinājumu meklē, iegādājoties "atdzimušo bērniņu".

Lielākoties leļļu pircēji iegādāto "mazuli" tur mājās šūpulītī, bet esot arī tādi, kuri lelli uztver kā īstu bērnu - ved līdzi ceļojumos, uz izklaides parkiem un dodas ikdienas pastaigās, radot svešiniekiem iespaidu, ka tas ir īsts mazulis.

57 gadus vecā amerikāniete Eva Hastija lelli Ebiju iegādājusies par 300 dolāriem - šī lelle viņai atgādinot meitiņu, kura septiņu gadu vecumā nomira no leikēmijas. "Es zinu, ka viņa neslimos, un es zinu, ka viņa nemirs. Man par to vairs nav jāuztraucas," par mākslīgo "mazuli" jūsmojusi kundze.

Psihologu viedoklis par šādām lellēm nav viennozīmīgs - vieni uzskata, ka bērnus zaudējušām mātēm jebkāds mierinājums nāk par labu, bet citi ir pārliecināti, ka mīlestības pret nedzīvu lietu ilgtermiņā var kļūt bīstama un radīt sievietei nopietnas psiholoģiskas problēmas.

Starp citu, šīs lelles dažviet jau paspējušas radīt jukas - vairākās Amerikas pilsētās policisti ir izdauzījuši automašīnu logus, lai glābtu "mazuļus", kurus, viņuprāt, bezatbildīgie vecāki ir atstājuši bērnu sēdeklīšos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!