Foto: AP/Scanpix

Vācu jaunieši sarīkojuši provokatīvu akciju baznīcā, lai atbalstītu krievu grupas Pussy Riot dalībnieces, kas pagājušajā nedēļā notiesātas uz diviem gadiem kolonijā par pret Vladimiru Putinu vērstu performanci Kristus Glābēja katedrālē.

Kā vēsta Deutsche Welle, šī akcija sarīkota svētdien Ķelnē, bet līdzīgi pasākumi norisinājušies arī citās pilsētās, piemēram, Minhenē.

Dievkalpojuma laikā Ķelnes galvenajā baznīcā divi 23 un 25 gadi veci jaunieši un divdesmitgadīga meitene devušies pie altāra ar plakātiem Free Pussy Riots and all prisoners (Brīvību Pussy Riot un visiem ieslodzītajiem).

Vienam no akcijas dalībniekiem galvā bija zaļa balaklavas tipa cepure, un visi bija tērpušies krāsainos kostīmos. Performance neturpinājās ilgi, jo baznīcas kalpotāji viņus aizturēja, un "laipni, tomēr izlēmīgi" izraidīja no ēkas un izsauca policiju.

Kā atzina policija, protesta akcijas dalībnieki pretošanos neizrādīja un vienkārši turpināja savu mītiņu ārpus baznīcas. Viņus apsūdz likuma par pulcēšanos pārkāpšanā un reliģiska rituāla izjaukšanā. Vēlāk paši aizturētie skaidroja presei, ka tikai gribējuši izrādīt solidaritāti ar aizturēto pankmūzikas grupu.

Kā vēsta Vācijas prese, bīskaps Hainers Kohs, kurš vadīja dievkalpojumu, uz protestētāju darbībām reaģējis mierīgi, klusi vērojot notiekošo, stāvēdams pie altāra. Kad kārtība baznīcā tika atjaunota, viņš aicināja visus klātesošos savās lūgšanās pieminēt Krievijas aktīvistes un visu krievu tautu.

Savukārt jūlija beigās Ķelnes baznīcas vecākais mācītājs Norberts Feldhofs izteicās: ja Pussy Riot akcijai līdzīgas darbības notiktu Ķelnē, tām būtu nopietnas sekas - līdz pat trīs gadu cietumsods vai liels naudas sods.

Akcijas Pussy Riot atbalstam notikušas arī citās pilsētās, tostarp kādā Vīnes baznīcā. Krāsainās kleitās un lakatos tērpušies cilvēki turēja plakātus ar prasību atbrīvot Pussy Riot dalībnieces. Pēc ķermeņa aprisēm spriežot, akcijas dalībnieki tomēr bijuši vīrieši.

Panku grupas dalībnieces saņēmušas atbalstu arī no ukraiņu kailo protestu rīkotājām FEMEN, kuras nozāģējušas staļinisma upuru piemiņas krustu Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!