Foto: Shutterstock
Kāda spāniete laulības šķiršanas prāvā panākusi no vīra ievērojamu kompensāciju par 25 gadiem, kurus viņa pavadījusi mājsaimnieces statusā – visus šos gadus viņas darbs mājas uzkopšanā netika novērtēts kā darbs, bet tagad sieviete guvusi gandarījumu, raksta ārzemju mediji.

Šobrīd 48 gadus vecā Ivana Morala ir izskatīga, eleganta brunete, kura panākusi gluži vai revolucionāru tiesu precedentu: sieviete panākusi, ka šķirtajam vīram jāsamaksā vairāk nekā 204 tūkstošus eiro kā kompensācija par neapmaksātiem mājas darbiem viņu 25 gadu ilgās laulības laikā.

Moralas laulība ar viņas kungu faktiski izjuka 2020. gadā, kopš tā laika ritējusi juridiska šķiršanās. Ģimene bija turīga – vīrs vadīja sporta zāļu biznesu Spānijā. Šajā rūpalā būtisku ieguldījumu veikusi arī sieva, taču bagātības vairojis vīrs – laulības laikā vīrs eksponenciāli palielinājis savu īpašumu vērtību, kamēr viņai laulības gadi nozīmēja mājas uzkopšanu. Ziedošanās mājai un ģimenei liegusi Moralai "jebkādu karjeru", teikts Malagas tiesas spriedumā.

Tiesa vīram piespriedusi arī turpmāku ikmēneša maksu 500 eiro apmērā šķirtajai sievai.

Kad pāris 1995. gadā precējās, abi noslēguši laulību līgumu par visas mantas šķirtību, kas nozīmē, ka šķiršanās gadījumā viņi sadalītu uz pusēm māju, bet katrs paturēs savu bagātību. Bagāts šajā ģimenē izrādījās tikai vīrs – viņš gadu gaitā kļuvis arvien turīgāks.

Saskaņā ar tiesas materiāliem, viņš varējis iegādāties automašīnas "Porsche", "Range Rover" un BMW motociklus, kamēr sieva nav varējusi atļauties pat burtnīcu komplektu meitai. Laulības laikā vīrs attīstījis olīvu fermas biznesu, kas aizsācies no sporta zāļu biznesā gūtās peļņas. Olīvu lauks viņam mēnesī ienesa ap 4200 eiro.

Kā atzīmē Spānijas mediji, arī šķiršanās laikā Morala bijusi bez naudas, viņas rīcībā bijusi vien puse no ģimenes mājas. Moralas advokāte Marta Fuentesa komentē, ka Malagas tiesas spriedums ir "uzvara sievietēm, kuras strādājušas savu vīru ēnā". Sieviete ir palikusi mājās, audzinājusi bērnus un bijusi mājsaimniece, lai vīrs varētu sevi celt profesionālā ziņā.

Pati "vaininiece" saka: "Vēlējos, lai sievietes zina, ka mēs varam pieprasīt, lai mājas darbi tiktu apmaksāti arī gadījumā, kad bijis noslēgts laulību līgums par mantas šķirtību." Morala saņems kompensāciju par 25 gadus ilgušu darbu mājkopībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!