Foto: Vida Press
Hāgas apgabaltiesa Nīderlandē aizliegusi 41 gadus vecajam mūziķim Džonatanam M. turpināt ziedot savu spermu anonīmai bērnu radīšanai, ziņo "The Insider". No šī vīrieša sēklas dzimuši jau 550-600 bērni, taču Nīderlandes likumi ļauj vienam donoram radīt ne vairāk kā 25 bērnus 12 ģimenēs.

Džonatans M. (attēlā no kreisās puses tiesas zālē līdzās juristam) sāka ziedot spermu 2007. gadā un kopš tā laika ar viņa palīdzību visā pasaulē piedzimuši 550 līdz 600 bērni. Tagad Nīderlande ir aizliegusi vīrietim turpināt spermas ziedošanu.

Papildus tam viņam tika aizliegts sazināties ar potenciālajiem vecākiem, lai paziņotu viņiem, ka viņš ir gatavs ziedot spermu. Tāpat Džonatanam nevajadzētu reklamēt savus donora pakalpojumus un sadarboties ar organizācijām, kas meklē potenciālos vecākus.

Tiesa lēma, ka vīrietis apzināti dezinformējis potenciālos vecākus par bērnu skaitu, kas dzimuši no viņa spermas. "Visi šie vecāki tagad saskaras ar faktu, ka viņu bērni ir daļa no milzīga radniecības tīkla ar simtiem pusbrāļu un māsu, kurus viņi nav izvēlējušies," teikts tiesas paziņojumā.

Tiesneši arī secināja, ka Džonatana rīcība, iespējams, izraisījusi psiholoģiskas problēmas bērniem.

Arī iepriekš Nīderlandē bija vairāki skandāli saistībā ar spermas donoru rīcību. Tā 2022. gada sākumā kļuva zināms, ka ginekologs Joss Bēks ar savu spermu apaugļojis vairākas pacientes, kuras vērsušās pie viņa pēc profesionālas palīdzības donora atrašanā un ieņemšanā. No Bēka sēklas piedzima vismaz 21 bērns.

Saskaņā ar Nīderlandes klīniskajām vadlīnijām, no vienas personas donora spermas nedrīkst piedzimt vairāk kā 25 bērni 12 ģimenēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!