Foto: DELFI

Šoruden par vietējā mēroga interneta sensāciju kļuva Instagram fotoblogs Latvian Rating – vietne, kur apkopotas Latvijas skaistāko meiteņu fotogrāfijas. Tādu bilžu izlašu internetā netrūkst, bet šī no citām atšķiras ar vērtējumiem – meitenēm par skaistumu liek atzīmes, un tieši tas bloga veidotājus padarīja par, iespējams, ienīstākajiem puišiem Latvijā.

Aptuveni divu mēnešu laikā kontam izdevies piesaistīt jau vairāk nekā 5000 sekotāju, un viņu skaits lēni, bet mērķtiecīgi aug. Arī meitenes turpina iesūtīt bildes, un izskatās - šī Instagram vietne ir uz palikšanu un neizčibēs, kā tas noticis ar daudz dažādiem interneta projektiņiem.

Anonīmajos komentāros pie rakstiem par blogu varam lasīt, ka meitenes, kas redzamas blogā, nemaz tik skaistas nav, bet vērtētāji - visticamāk, mazvērtības kompleksu mākti, vientuļi neglīteņi, kuri dzīvo pie mammām. Kas īsti stāv aiz Latvian Rating?

Pie šī bloga strādā seši puiši (no kuriem viens, starp citu, dzīvo Īrijā, tā kā var teikt - starptautisks projekts), bet uz sarunu DELFI Izklaides redakcijā ierodas trīs no viņiem.

Vecumā nedaudz pāri divdesmit, stilīgi un pašpārliecināti. Tā uz septiņarpus ballēm vai pat astoņnieku. "Daudzi domā, ka aiz šīs vērtēšanas ir džeki, kuri paši izskatās pēc troļļiem," sirsnīgi nosmejas viens no viņiem.

Savus vārdus plašākai publikai viņi vismaz pagaidām nevēlas atklāt - lai gan par puišu nodarbošanos zinot gana daudz draugu un paziņu, milzu popularitātei un tās iespējamajām sekām viņi vēl nav gatavi. To, ka ilgi turēt to slepenībā mazajā Latvijā neizdosies, viņi apzinās.

"Tad jau redzēs, kas notiks," par iespējamajiem draudiem, ar ko varētu saskarties pēc savas iznākšanas atklātībā, smejas puiši, pieļaujot, ka privātajās pastkastītēs tad varētu sākt gāzties draudu vēstules gan no meitenēm, gan viņu draugiem un aizstāvjiem.

Arī tagad dusmīgu atsauksmju netrūkstot, bet tās vērstas pret pašu blogu, ne tās veidotājiem, un puiši nenožēlo, ka ielaidušies šajā projektā

"Galvenais mērķis bija pierādīt, cik ātri var kļūt atpazīstams," skaidro trijotne. Skaistu meiteņu foto apkopojumi Instagramā jau bijuši, tāpēc viņi nolēmuši izmēģināt ko citu, oriģinālāku - meiteņu dailei likt atzīmes.

Tālajā 2003. gadā Hārvarda universitātē tika izveidota tīkla vietne Facemash, kurā studenti varēja vērtēt viens otra foto, izvēloties "karstāko" biedru. Puisis, kurš radīja šo programmu, četrus gadus vēlāk 23 gadu vecumā kļuva par miljardieri, bet viņa radīto sociālo tīklu Facebook lieto vairāk nekā pusotrs miljards cilvēku visā pasaulē.

Latvian Rating puiši stāstu par Marku Zakerbergu pirms bloga izveidošanas nebija zinājuši, bet iemesli, kāpēc viņi sākuši to darīt, līdzīgi - for fun, tā teikt.

"Mēs šo blogu taisām prieka pēc. Daudz mūs ienīst, bet tāpat seko, laiko bildes un gaida jaunumus," atzīst idejas autori.

Viņu mērķis nav pakacināt tautu - tas vairāk ir savai izklaidei un lai parādītu, cik Latvijā ir skaistas meitenes. Tie, kuri domā, ka puiši šādi grib pasmieties par latviešu daiļavām, var nomierināties - bloga veidotājiem šāda nolūka nekad nav bijis un nebūs.

"Blogā ir teikts, ka šis ir Latvijas skaistāko meiteņu tops. Tās, kuras tur ir iekļautas, nedrīkstētu apvainoties," uzskata puiši un atklāj - viņus izbrīna, ka tomēr ik pa brīdim uzrodas tādas, kuras atrašanos šajā vietnē ņēmušas ļaunā.

"Problēma ir vērtējumā. Tas viņas aizvaino. Meitenes mūsdienās ir pārāk iedomīgas," savu izskaidrojumu meiteņu neapmierinātībai atraduši bloga veidotāji, tomēr par daiļaviņu atsaucību sūdzēties nevarot - simtiem bilžu iesūta gan pašas meitenes, gan viņu draudzenes un draugi, gan vienkārši cilvēki no malas, kuri uzskata, ka kādai īpaši pievilcīgai būtnei ir vieta šajā topā.

Saņemtos foto puiši vērtē visi kopā - no sešiem vērtējumiem tiek izvilkts vidējais, un viņi neslēpj, ka tas ir ir ļoti, ļoti subjektīvi. Nekādu kritēriju tabulu vai noteiktu parametru, kam jāatbilst, neesot, un viss notiek pēc principa, ko savulaik ļoti precīzi raksturojis klasiķis Andris Kivičs - vai nu ir, vai nav. Ļoti daudzām tiek arī atteikts.

Blogā neatrast "pieciniekus" vai "sešiniekus" - Latvian Rating publicē tikai to meiteņu foto, kurus paši novērtējuši vismaz ar 7.5 ballēm. Lai gan puišiem ir draudzenes, viņu starp Latvijas skaistākajām meitenēm nav. Iemesls - savas mīļotās nav iespējami objektīvi novērtēt, un arī bloga veidotāju pulciņā varētu rasties nesaskaņas.

Jautāti, vai blogā ar desmitnieku novērtēta meitene arī krogā būtu "desmitnieks", Latvian Rating veidotāji minstinās - daļu meiteņu no bloga viņi zina reālajā dzīvē un, jā, esot tādas, kuras šim vērtējumam atbilst. Tiesa, viņi arī pieļauj, ka kāds strēķītis no blogā iekļuvušajām daiļavām savas pozīcijas reālajā dzīvē varētu saglabāt tikai tad, ja nerunātu.

"Krogā desmitnieks var kļūt arī par vienpadsmitnieku," nosmej čaļi un spriež - sociālajos tīklos valda citi likumi kā reālajā dzīvē.

"Viens ir tas, kāds esi reālajā dzīvē, otrs tāds, kā sociālajos tīklos. Sociālajos tīklos valda princips - jo vairāk sekotāju, jo labāk, un, jo tu ieliec foršāku un skaistāku bildi, jo populārāks tu kļūsti," skaidro puiši un atgādina nesen par pasaules mēroga sensāciju kļuvušo austrāliešu modeli Esenu O'Nīlu, kura atklāja, cik smags darbs stāv gandrīz aiz katras tīklā ieliktās bildītes.

Visvairāk lamu puiši saņem par neatbilstošiem vērtējumiem, bet tie mainīti netiek - cik balles daiļava saņēmusi, tik arī būs. Tiesa, ja meitenei nepatīk tas, ka viņa ir topā, Latvian Rating ir pretimnākoši un bildes pēc lūgumiem tiek izņemtas.

Lai gan Latvijā daiļu meiteņu netrūkst, blogā dažas daiļaviņas iekļuvušas arī ar vairākiem foto. Vai Latvian Rating nebaida, ka meitenes beigsies - visas jau būs apnikušas, bet jaunas klāt nenāks? "Nē, ceram, ka tas nenotiks. Ja kas, sāksim likt arī ar zemākiem vērtējumiem," nedaudz nolaist Latvijas skaistāko meiteņu dailes vērtējuma latiņu ir gatavi puiši.

"Cilvēks jau jebkurā gadījumā jebko novērtē. Varbūt ne gluži baļļu sistēmā, bet vērtē. Mēs tikai to izdarām rakstiski," skaidro puiši un neslēpj - viņi ar meiteņu vērtēšanu nodarbojušies arī pirms tam kubos un krogos. Iespējamos pārmetumus, ka tas aizskar sievietes cieņu, puiši noraida.

"Es dažādās situācijas vērtēju pēc tā, vai es pats justos aizvainots. Vai mani aizskartu, ja kāda sieviete mani novērtētu? Nē! Tas ir atkarīgs no uztveres un pašapziņas," apgalvo runātīgākais no Latvian Rating čaļiem, kuri, arī ejot pa ielu, pamana astoņniekus vai pasmīkņā par draugu, kuram klubā sanācis "nocopēt" sešinieku.

Puiši arī pamanījuši, ka daudzi anonīmajos komentāros ļoti kritizē blogā ieliktās meitenes - izvēlētajām daiļavām pārmet aizraušanos ar ārišķībām, izglītības trūkumu, pīšanos ar ārzemniekiem. "Tā ir skaudība," spriež puiši, kurus nebeidz pārsteigt tas, cik daudz negāciju lasāms interneta komentāros. "Arī mūs ienīst, bet seko. Tas ir jocīgi."

Bloga veidotājiem ir nopietni nākotnes plāni - drīz sāks darboties Facebook lapa, un, iespējams, viņi ķersies arī pie kaimiņvalstu meiteņu vērtēšanas. Tiesa, ar igauņu zeltenēm tik viegli nebūšot - pēdējā braucienā uz kaimiņzemi redzēti vien trīs "astoņnieki", pārējās bijušas ap seši vai zemāk, tāpēc vismaz pagaidām Latvian Rating vērtēs latviešu meitenes. Visskaistākās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!