Foto: Publicitātes foto
Bērni pasauli redz nedaudz citādi nekā pieaugušie, un tas apstiprinājies arī nesenā pētījumā, kura ietvaros dažāda vecuma eksperimenta dalībnieki aplūkojuši populāro Ebinghauza optisko ilūziju.

Izdevums The Mirror vēsta, ka britu psihologs un pasniedzējs Martins Dohertijs nesen vecis pētījumu, kurā piedalījies 151 bērns vecumā no četriem līdz desmit gadiem un 24 pieaugušie 18 līdz 25 gadu vecuma grupā. Pētījuma dalībniekiem demonstrēta Ebinghauza optiskā ilūzija ar apļiem (attēlā).

Tās pamatā ir divi vienādi apļi, kurus vienā gadījumā ieskauj tādas pašas formas mazākas figūras, bet otrā – nedaudz lielākas.

Lai gan abi apļi ir vienādi, tām līdzās esošā figūras rada optisko ilūziju, ka tie pēc izmēriem ir atšķirīgi.

Dohertijs savā pētījumā secinājis, ka optiskās ilūzijas apmāns uz pieaugušo smadzenēm un acīm bijis daudz lielāks nekā uz bērnu maņām – jaunākie eksperimenta dalībnieki uzreiz pamanījuši, ka apļi ir vienādi.

Lielākā daļa pieaugušo apgalvojuši, ka vienādie apļi pēc lielumiem ir atšķirīgi. Dohertijs secinājis, ka viņu smadzenes ņēmušas vērā vizuālo kontekstu – kopējo ainu un apkārt esošās figūras.

Savukārt bērniem ir nepieciešams laiks, lai attīstītu šo spēju. Viņi figūras un to izmērus uztver tā, kā tie ir attēloti. Tādējādi optiskā ilūzija uz mazākajiem pētījuma dalībniekiem nav iedarbojusies.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!