Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ungārijas valdība pirmdien no darba atlaidusi Nacionālā meteoroloģijas dienesta priekšnieci Kornēliju Radiču un viņas vietnieku Gulu Horvatu. Šāds pavērsiens noticis divas dienas pēc dienesta izplatīta paziņojuma par gaidāmu spēcīgu vētru Budapeštā, kur bija plānota vērienīga uguņošana par godu valsts svētkiem, ziņo "The Guardian".

Sestdienas vakarā plānotā uguņošana par godu valsts svētkiem tika atcelta, jo meteoroloģijas dienests prognozēja lielu vētru, spēcīgas vēja brāzmas. Tomēr paredzētā vētra "netrāpīja" Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā, aizejot tai garām.

Pirmdien Ungārijas rūpniecības un tehnoloģiju ministrs Laslo Palkovičs, kura pakļautībā ir šis dienests, izplatīja paziņojumu par tā vadītājas Radičas un viņa vietnieka atlaišanu, sīkākus komentārus gan nesniedzot.

Dienu iepriekš, svētdienā, valdību atbalstošajos plašsaziņas līdzekļos bija lasāma kritika par meteorologu darbu: "Viņi sniedza nepatiesu informāciju par laikapstākļiem, un tas maldināja par drošību atbildīgo operatīvo dienestu darbu," bija vēstīts izdevumā "Origo". Dienests svētdien atvainojās, kļūdīšanos prognozē pamatojot ar "meteorologa profesijai raksturīgo nenoteiktības faktoru".

Jāpiebilst, ka 2006. gadā Ungārijas valsts svētkus sabojāja spēcīga vētra, kurā gāja bojā pieci cilvēki un vairāki simti tika ievainoti. Togad panika pārņēma kopumā aptuveni miljonu iedzīvotāju, kuri bija pulcējušies Donavas krastā, lai vērotu svētku kulmināciju – uguņošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!