Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ ārzemju medijos parādījusies ziņa par kādu kādu visai interesantu un praktisku tualetes elementu – pisuāru ar nosaukumu Stand, kurā iebūvēta izlietne, lai aicinātu vīriešus visā pasaulē pievērst uzmanību roku higiēnai pēc tualetes apmeklējuma. Šī izgudrojuma autors ir pašmāju dizaineris Kaspars Jursons.

"Ideja šim projektam aizsākās pirms pieciem gadiem, kad studēju Latvijas Mākslas akadēmijā, trešajā kursā. Tajā gadā studentiem izveidojās sadarbība ar Latvijas uzņēmumu PAA, kurš izgatavo vannas. Mūsu uzdevums bija risināt dažādas problēmas, kuras saistītas ar vannām, izlietnēm un citiem tualetes elementiem.

Pavisam nejauši pie manis nonāca uzdevums, kurā bija inovatīvi jāuzlabo pisuārs. Pašā sākumā nebija nekā, tikai pisuārs - tāds, kādu mēs visi to pazīstam. Risinot problēmu, laika gaitā nonācu pie aptuvenā koncepta, kāds tas ir šodien," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta Kaspars.

Pisuārs, kurā iebūvēta izlietne ar automātisko ūdens krānu, izveidots, lai pievērstu vīriešu uzmanību tam, ka pēc tualetes apmeklējuma vajadzētu mazgāt rokas. Kā vēsta ārzemju mediji, vairāku pētījumu rezultāti sniedz datus, ka tikai aptuveni 15% vīriešu pēc tualetes apmeklējuma mazgā rokas.

Dizaineris uzskata, ka šī ir niša, kurā ir pavisam reāla iespēja uzsākt biznesu. Viņaprāt, pie mums, iespējams, ūdens problēmas nav tik aktuālas, taču Centrāleiropā, īpaši Vācijā un Spānijā, ūdens ir ļoti dārgs.

"Valstīs, kurās īpašu vērību pievērš tehnoloģiju attīstībai, šī pisuāra koncepts varētu labi aiziet. Pēc tualetes apmeklējuma uzreiz ir iespējams nomazgāt rokas, bet pēc tam ar šo pašu ūdeni tiek aizskalots urīns no pisuāra. Higiēniski un izdevīgi.

Es ticu, ka kaut kam tur ir jābūt. Citās Eiropas valstīs jau pazīstami tualetes podi, kuru skalojamajās kastēs iebūvētas izlietnes. Uzskatu, ka arī pisuāram ir potenciāls," prāto dizaineris.

Kā atklāj pats pisuāra autors, ceļš līdz gala produktam bijis tāls un lēns. Vairāku gadu garumā pisuāra koncepts mainīts un uzlabots. Viens no konceptiem saņēmis arī Adwards augstāko apbalvojumu, taču ražošanas iespējas pavērušās tikai tagad.

"Kad pabeidzu skolu, izveidoju savu uzņēmumu. Kāds draugs, kuram bija vairāk naudas nekā man, nolēma šajā projektā investēt. Attīstība notiek līdz bezgalībai lēni, jo ir vairāki faktori, kas ražošanu ietekmē, taču visas pazīmes liecina par to, ka šis produkts cilvēkiem varētu interesēt," piebilst Kaspars.

Sīkāk par šo projektu var lasīt arī viņa mājaslapā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!