Foto: Vida Press
Pēdējos gadus cilvēki, kuri nolēmuši mainīt dzimumu, tiek uztverti ar arvien lielāku sapratni, bet vēl pirms pāris desmitgadēm situācija bija daudz saspringtāka un tiem, kuri nejutās labi sava dzimuma ādā, bija jāsaskaras ar psiholoģisku spiedienu no sabiedrības.

Britu daiļava Kerolaina Koseja (attēlā), kura pasaulē nāca kā puisītis Barijs, ir pirmā dzimumu mainījusī sieviete, kas pozējusi žurnālam Playboy. Tiesa, 1981. gadā, kad viņas foto parādījās žurnālā, neviens nezināja, ka viņa dzimusi kā vīrietis, bet, kad tas tapa zināms, tas apgrieza sievietes dzīvi kājām gaisā.

Kā 60 gadus vecā Kerolaina pastāstījusi izdevuma Cosmopolitan, bērnībā viņa sevi identificējusi kā zēnu, jo viņai ir bijis dzimumloceklis. Tomēr, gadiem ejot, bērnam arvien vairāk iepaticies pārģērbties un spēlēties ar lellēm, kas, protams, novedis pie tā, ka pusaudžu gados biedri par viņu ir ņirgājušies.

Laika gaitā Barijs arī aptvēris, ka viņam vairāk patīk zēni, un šī atklāsme likusi domāt, ka viņš ir gejs, tomēr arī šajā sabiedrībā puisis nav iederējis - tā kā viņš ataudzējis garus matus un izskatījies ļoti sievišķīgs, īstie geji viņu nav pieņēmuši un dažreiz Barijs pat nav ielaists geju klubos.

Kad puisis uzzinājis par dzimuma maiņas operāciju iespējām, viņš sācis krāt naudu - to Barijs pelnījis kā šovu dejotāja, kā arī palīdzējuši bagāti mīļākie, un 1974. gadā Barijs bija sakrājis pietiekami, lai pieliktu punktu daudzo procedūru un operāciju ciklam un kļūtu par Kerolainu.

Pēc operācijas Kerolaina sāka dzīvot aktīvu sabiedrisko dzīvi, tikās ar vīriešiem, strādāja par modeli un pozēja tādiem žurnāliem kā Vogue un Harper's Bazaar. Tāpat viņa filmējās Džeimsa Bonda filmā For Your Eyes Only, un neviens pat nenojauta, ka žilbinošā skaistule ir bijis vīrietis.

Neilgi pēc filmas pirmizrādes tabloīds News of the World šo patiesību atklāja visai pasaulei - izdevums bija iztērējis kaudzi naudas, lai tiktu pie kāda no Kerolainas medicīniskās vēstures ierakstiem, kas apliecināja, ka viņa dzimusi kā vīrietis. 

"Kad tas notika, es nogāju pagrīdē un pat mēģināju izdarīt pašnāvību. Es pamodos savā vannasistabā vēmekļos, es jutos pazemota un apkaunota," atmiņās gremdējusies Kerolaina.

Viņai gan izdevies tikt pāri izmisumam, un, lai gan kādu laiku sievietes modeles karjera ir bijusi apdraudēta, pēc desmit gadiem situācija mainījusies, un Kerolaina varējusi turpināt darboties modes biznesā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!