Britu astronomiem no Šefīldas universitātes pirmo reizi zinātnes vēsturē izdevies ierakstīt pārdabisku muzikālo harmoniju, ko izraisījis magnētiskais lauks Saules ārējā atmosfērā. Zinātnieki atzinuši, ka bijuši satriekti, pirmo reizi izdzirdot autentisku saules "mūziku", un tagad gatavi savādāk skatīties uz savu pētījumu objektu.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka milzīgie magnētiskie gredzeni, kas veidojas Saules atmosfēras ārējos slāņos, vibrē līdzīgi kā mūzikas instrumentu stīgas, bet reizēm skan kā skaņas viļņi caur pūšamajiem instrumentiem.

Šos gredzenus, kas atrodas 60 000 jūdžu attālumā no Zemes un kas tiek dēvēti par koronālajiem gredzeniem, zinātniekiem izdevies nofotografēt no satelīta, bet vēlāk ar datoru palīdzību atveidot to skanējumu, paaugstinot frekvenci līdz tādai, lai to varētu uztvert ar cilvēka ausi.

Koronālie gredzeni saistīti arī ar Saules uzliesmojumu rašanos, kad izplatījumā tiek izmestas lādētas daļiņas, radot fenomenu, kas pazīstams kā "kosmiskie laika apstākļi".

Kad Saules aktivitāte paaugstinās, uzliesmojumi kļūst spēcīgāki un izraisa "kosmisko vētru", kas savukārt var radīt šausminošas sekas uz Zemes, sabojājot elektroniskās ierīces, pārkarsējot elektrostacijas un bojājot Zemes mākslīgos pavadoņus.

Pēc pētījuma vadītāja profesora Zībenbirgera domām, Saules mūzikas klausīšanās var palīdzēt noteikt laiku, kad sāksies kolosāla "Saules vētra", ko NASA speciālisti paredz 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!