Foto: Washington.edu/Reuters/Scanpix/LETA

Plašu ažiotāžu pēdējās dienās izraisījis Vašingtonas Universitātes arhīva foto, kas uzņemts pirms 121 gada. Zviedru izcelsmes amerikāņu fotogrāfs Ēriks A. Hegs melnbaltā momentuzņēmumā 19. gadsimta beigās iemūžinājis trīs zeltraču bērnus, un vērīgākie bildē saskatījuši kaut ko neparastu – kadrā redzamā meitenīte, daudzuprāt, ir pārsteidzoši līdzīga 16 gadus vecajai zviedru vides aktīvistei Grētai Tūnbergai.

1898. gadā, kad šis nu jau par sensāciju kļuvušais foto tika uzņemts, Ziemeļameriku bija pārņēmis zelta drudzis – Klondaikas upi Jukonas apgabalā bija apsēduši gan lieli, gan mazi, gan veci, gan jauni zelta meklētāji, kas tīkoja kļūt bagāti.

Fotogrāfija pēdējās dienās strauji izplatījusies tviterī, kur ļaudis naski ar to dalījušies un komentējuši, paužot milzu pārsteigumu par to, ka bildē redzamā meitenīte acīmredzami līdzinās Tūnbergai.

Foto kļuvis tik populārs, ka tas plaši aprakstīts arī dažādos medijos. "The Huffington Post" vēsta, ka sociālajos tīklos pat esot uzvirmojusi neprātīga konspirācijas teorija par to, ka pusaudze Grēta prot ceļot laikā un no pagātnes ieradusies mūsdienās, lai glābtu planētu no posta un iznīcības.

Savukārt citi jokojušies, ka Grēta drīzāk nevis aizceļojusi uz nākotni, bet gan atgriezusies pagātnē "tajā īstajā momentā", kad klimats sācis mainīties cilvēku rīcības dēļ, un viņa apņēmusies visu vērst par labu.

Bilde ļaudis gan uzjautrinājusi, gan izbrīnījusi, un reti kurš spējis palikt pilnīgi vienaldzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!