Foto: Privātais arhīvs
Lai gan tradicionāli pieņemts ir sērot par mirušiem cilvēkiem, daudzi dzīvnieki sabiedrības labā ir izdarījuši ne mazāk, tāpēc piedāvājam atskatu uz slavenākajiem zvēriņiem, kas 2014. gadā devušies uz citiem medību laukiem.

Princese – kamielis, kas prognozēja sporta spēles


Foto: AP/Scanpix

20. janvārī 26 gadus vecumā Ņūdžersijas zooloģiskajā dārzā nomira divkupru kamieļu mātīte Princese, kura vairāk gadu garumā meistarīgi prognozēja dažādu sporta spēļu rezultātus.

Savas prognozes princese izteica sekojošā veidā: kamieļu mājas kopējs viņai atnesa rupja maluma miltu cepumus ar komandu nosaukumiem, un dzīvniekam bija jāizvēlas viens cepums. Komanda, kurai priekšroku deva Princese, tika pasludināta par potenciālu uzvarētāju.

Pulkvedis Mjau - pats spalvainākais kaķis pasaulē


Foto: Privātais arhīvs

29. janvārī nomira daudzu interneta lietotāju iemīļotais kaķis vārdā Pulkvedis Mjau, kurš bija reģistrēts Ginesa rekordu grāmatā kā kaķis ar visgarāko spalvu pasaulē. Kuplais dzīvnieks bija tikai nedaudz vecāks par diviem gadiem.

Persiešu un himalajiešu jauktenis Pulkvedis Mjau Ginesa rekordu grāmatā tika iekļauts pagājušajā gadā, kad komisija reģistrēja viņa vidējo spalvu garumu - 23 centimetrus.

Par interneta slavenību viņš gan kļuva vēl pirms tam - 2012. gada vasarā, kad viņam tika izveidots Facebook profils. Pateicoties bargajai sejas izteiksmei, daudziem radies iespaids, ka šis kaķis ir apvainojies uz visu pasauli.

Dzīves laikā Pulkveža Mjau mīļākā nodarbošanās bija gulēšana pie ieslēgta ventilatora, baudot tā radīto vēja pūsmiņu un tādējādi atvēsinoties.

24 gadus vecā Popija – pasaulē visvecākais kaķis

Foto: Vida Press

Šī gada maijā medijus pāršalca vēsts, ka pasaulē vecākā kaķa titulu ieguvusi 24 gadus vecā Popija no Anglijas pilsētas Bornmutas, bet ilgi kaķenei šo godu nav izdevies baudīt - drīz vien viņa devās uz labākiem medību laukiem.

Popijas dzīves gājums aprāvies 6. jūnijā - pēdējā laikā kaķim bija saasinājušās problēmas ar pakaļkājām, kā arī saķerta kāda infekcija no ūdens, kas sīksto kaķeni uzveica.

Popijas saimniece Džekija Vesta atzinusi, ka, lai gan visi skaidri apzinājušies, ka drīz nāksies atvadīties no mīluļa, kaķenes nāve ģimeni satriekusi.

Tāpat Popijas nāve ļoti ķērusies pie sirds pārējiem četriem kaķiem, kas mitinās Vestu namā - saimniece pastāstījusi, ka viņi visu piektdienu nav ēduši un klaiņojuši pa māju, gaidot Popijas atgriešanos.

Popija, kura Ginesa rekordu grāmatā tika iekļauta šī gada 19. maijā, dzimusi 1990. gada februārī, un viņa piedzīvojusi piecu dažādu premjerministru pārvaldības laikus. Tāpat aprēķināts, ka cilvēku mūža gados viņas vecums sasniegtu 114 gadus.

Suns Cīsiņš – Grieķijas protesta akciju simbols

Foto: Vida Press

9. septembrī no vecuma miris pats slavenākais suns Grieķijā - Loukanikos (Cīsiņš), kurš pēdējo gadu laikā bija kļuvis par simbolu protesta akcijām, kas notiek Grieķijas galvaspilsētā Atēnās.

Šis bezpajumtnieks suns pirmo reizi tika manīts kādas demonstrācijas laika 2008. gadā Atēnās, un kopš tā laika Cīsiņš daudzas reizes ir piedalījies mītiņos pret valdību, tostarp sadursmēs ar policiju.

Tiesa, 2012. gadā viņa veselības stāvoklis bija kļuvis tik slikts, ka Cīsiņš uz barikādēm vairs nestājās, tomēr valsts mēroga slava nodrošināja viņam laimīgas un pārtikušas vecumdienas.

2011. gadā Cīsiņa ietekme bija tik liela, ka viņš tika iekļauts žurnāla TIME sastādītajā gada simts izcilāko personību (cilvēku!) sarakstā.

Vangs – pēdējais Āfrikā mītošais baltais lācis

Foto: AP/Scanpix

15. oktobrī Johannesburgas zooloģiskajā dārzā mūžībā aizgāja pēdējais Āfrikā dzīvojošais baltais lācis Vangs - viņš uz labākiem medību laukiem devies 28 gadu vecumā.

Milzīgais plēsējs tika iemidzināts, jo viņu pārlieku bija nomocījušas dažādas veselības likstas - pēdējo gadu laikā dzīvniekam streikoja aknas un viņš cieta no hroniska artrīta.

Lai gan kopēji dažādos veidos centās dzīvnieku uzmundrināt, cerot uz atveseļošanos, gaidītā rezultāta nebija un zoodārza veterinārārstam nācās pieņemt lēmumu par eitanāziju.

Problēmas ar veselību Vangam sākās 2010. gada novembrī, bet šī gada sākumā slimības saasinājās. Vanga kopēji to skaidro ar faktu, ka lācis zaudēja savu partneri Džī Bī, ar kuru kopā bija nodzīvojis 27 gadus.

Vangs pasaulē bija nācis 1985. gada 21. decembrī Japānā, bet gada vecumā viņš tika pārvests uz Johannesburgas zooloģisko dārzu, kur tad arī vadīja savu mūžu.

Visticamāk, Vangs kļūs par pēdējo polārlāci, kurš jebkad dzīvojis Dienvidāfrikā, jo 2010. gadā tur stājās spēkā aizliegums ievest baltos lāčus.

Varvara – pasaulē vecākā brūno lāču mātīte

Foto: Publicitātes foto

22. oktobrī Ļeņingradas zooloģiskajā dārzā nomira pasaulē vecākais brūnais lācis - 35 gadus vecā mātīte Varvara. Ņemot vērā to, ka savvaļā brūnie lāči dzīvo 15 līdz 20 gadus, šis rādītājs ir pat ļoti ievērojams.

"Šobrīd pasaulēs zooloģiskajos dārzos nav zināms neviens brūnais lācis, kura vecums būtu tik cienījams kā mūsu Varvarai," pēc lāču mammas nāves teica zoodārza pārstāvji.

Frenks un Luijs – slavenais kaķis ar divām sejām

Foto: Reuters/Scanpix

6. decembrī Masačūsetsas štata veterinārajā klīnikā nomira kaķis Frenks un Luijs (Frankenlouie), kurš pasaules slavu ar sociālo tīklu starpniecību bija iemantojis sava neparastā izskata dēļ - kaķim bija divas sejas.

Kā medijiem pastāstījusi kaķa saimniece, 15 gadus vecajam dzīvniekam tika diagnosticēts vēzis. Veterināri paskaidrojuši, ka slimību nevar ārstēt, un dzīvnieku iemidzinājuši.

Frenks un Luijs piedzima ar diviem purniem, divām mutēm, diviem deguniem un divām funkcionējošām acīm (ar trešo aci, kas atrodas purniņa vidū, kaķis neredz), tāpēc arī tika nosaukts divos vārdos.

Neparastajam dzīvniekam ir vienas smadzenes, tāpēc abas sejas uz apkārt notiekošo reaģē sinhroni. Ēdot viņš izmanto galvas labo pusi, kuru saimniece dēvē par Frenku, bet Luija purniņš tikmēr kustās un osta gaisu.

Īpatnēji, ka pēc rakstura Frenks un Luijs vairāk līdzinājies sunim, jo viņam patika staigāt saitītē un braukt automašīnā.

Pirms dažiem gadiem Frenks un Luijs tika iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā visvecākais "Jānusa kaķis" (šis sindroms nosaukts divsejainā romiešu dieva Jānusa vārdā), un tieši šajā sakarā aizsākās viņa vispasaules slavas gājiens.

Vairums kaķu, kas piedzimst ar minēto sindromu, nenodzīvo līdz sirmam vecumam, jo lielākoties šīs fiziskās deformācijas nopietni apgrūtina barības uzņemšanas procesus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!