Foto: Reuters/Scanpix
"Kad ziemeļu puslodē nosēdīsies radioaktīvās nogulsnes, ies bojā gan dzīvnieki, gan augu valsts," teikts aklās bulgāru pareģes Vangas (attēlā) pareģojumā, kas attiecas uz 2011. gadu.

Protams, šos vārdus masu mediji nekavējoties traktējuši kā mājienu uz katastrofu Japānas atomelektrostacijā Fukusima-1, no kuras radioaktīvais mākonis sākotnēji virzījās uz Klusā okeāna pusi, tātad uz ziemeļu puslodi.

Tiesa, pirms šīs nelaimes bija jānotiek kādam citam pareģojumam, kas pagaidām nav piepildījusies - Vanga pareģoja, ka 2010. gadā sāksies Trešais pasaules karš, kas ilgs četrus gadus, un līdz ar to ziemeļu puslodes izmiršana acīmredzot saistāma tieši ar karu, nevis dabas katastrofu vai avāriju AES.

Tikmēr Krievijas mediji atraduši Vangas māsasmeitu Krasimiru Stojanovu, kurai prasījuši par slavenās pareģes nākotnes vīzijām.

"Tante nerunāja par tuvojošos pasaules galu. Tomēr saskaņā ar viņas pareģojumiem radioaktīvo putekļu dēļ ziemeļu puslodē iznīks visa flora un fauna. Viņa teica, ka redz kailu, tukšu Zemi, pa kuru staigā ēnām līdzīgi cilvēki," stāstījusi Vangas māsasmeita.

"Vangu visvairāk satrauca un biedēja ticības trūkums," atminējies bulgāru režisors Stiljans Ivanovs, kurš bija pēdējais, kas filmēja pareģes dzīvi (Vanga nomira 1996. gada 11. augustā, būdama 85 gadus veca). "Viņu skumdināja tas, ka cilvēki noliedz Dievu, un to viņa dēvēja par lielāko nelaimi. Savukārt viņas ieteikumi bija ļoti vienkārši - cilvēkam jābūt dvēselē tīram kā zeltam, bet pret citiem cilvēkiem jāizturas saldi kā cukuram."

Tāpat konspirācijas teoriju cienītāji norādes uz Japānas katastrofu atraduši arī ne mazāk slavenā pareģa Mišela de Notrdama pravietojumos, piemēram, frāzēs "drīz vien Zeme nodrebēs" (1. centūrijas 46. katrēns) un "plūdi būs grandiozi un negaidīti" (8. centūrijas 16. katrēns). Tiesa, Notrdams gadskaitļus nemēdz norādīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!