Foto: F64

Otrdien, 1. martā, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pēc būtības skatīja literāta Nila Saksa jeb Nila Konstantinova prasību pret muzikālās drāmas Vadonis libreta autoru Kasparu Dimiteru un Latvijas Nacionālo teātri par darba zagšanu - autortiesību aizskārumu, zaudējumu un morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Sakss atklāj, ka pēc tiesas sēdes viņš saņēmis draudus no Vadoņa mūzikas autora Zigmara Liepiņa. "Liepiņš jau tiesas sēdē uzvedās gluži kā rūdīts zeks - tiesnesei bija viņš vairākkārt jāapsauc, bet pēc sēdes Liepiņš draudēja mani nogalināt".

"Es ar saviem līdzekļiem panākšu, ka tiesa lems par labu man un es tevi iznīcināšu!," Liepiņa vārdus citē Sakss, kurš pēc notikušā devās uz policiju un uzrakstīja iesniegumu saistībā ar Liepiņa draudiem viņa dzīvībai.

Saskaņā ar Saksa teikto draudēts arī viņa advokātam Mārcim Krūmiņam. "Uzreiz pēc sēdes, kad Liepiņš mums ar advokātu pienāca klāt, viņš teica, ka ar advokātu tikšot galā vēlāk, bet mani fiziski iznīcināšot," savu sašutumu neslēpj literāts.

"Redzēsim, kāds būs iznākums, jo iepriekš jau Latvijā nav bijis šāda precedenta, tomēr esmu pārliecināts par to, ko daru, jo man ir materiāli, kas ir ne vien publiski pieejami, bet arī nodoti tiesai - tas ir salīdzinājums, kurš ir nepārprotams," norāda Sakss.

Patlaban Saksa iesniegums pieņemts policijā un likuma sargi lems, vai uz tā pamata ierosināt lietu. Savukārt paralēli administratīvajai lietai, kas otrdien tika skatīta tiesā, notiek arī krimināllietas izskatīšana par Saksa tiesību aizskārumu un viņa scenārija zagšanu.

Sakss portālam Mango tāpat atklāj, ka administratīvās lietas ietvaros no Nacionālā teātra viņš prasa 3443 latu lielu kompensāciju - identisku naudas summu tai, ko par darbu pie Vadoņa libreta saņēmis Dimiters.

Savukārt saistībā ar strīdu par Vadoņa autorību sāktās krimināllietas ietvaros Sakss pieprasījis 50 000 latu lielu morālā kaitējuma kompensāciju no Nacionālā teātra un 25 000 latu lielu morālā kaitējuma kompensāciju no Dimitera.

Mango atgādina, ka Saksa un Vadoņa oficiālā autora, dziesminieka Kaspara Dimitera, strīds aizsākās par šīs muzikālās drāmas autorību - Sakss pauda uzskatu, ka viņš uzrakstījis sākotnējo libretu, taču Dimiters norādīja, ka Vadonis ir radošās grupas kopdarbs, kura libretā "nav neviena Nila Saksa vārda".

Tiesa, Dimiters, kurš otrdienas tiesas sēdē neieradās un viņu tur pārstāvēja advokāts, gan iepriekš norādīja, ka ir gatavs atteikties no autorības un izrāžu honorāriem par labu Saksam, ja viņš uzskata, ka patiešām ir autors.

Nacionālais teātris iepriekš no strīda izvairījies, publiski norādot, ka autora līgums slēgts ar Dimiteru, un tajā dziesminieks apņēmies garantēt, ka viņa darbs ir jaunrades produkts un tā rakstīšanā nav nesankcionēti izmantotas vai aizskartas trešo personu autortiesības - tādēļ teātris aicināja Dimiteru pašu risināt šo strīdu.

Kamēr strīds ir pašā karstumā, globālajā tīmeklī joprojām ir atrodama tabula, kuru aplūkojot, katrs pats var izdarīt savus secinājumus lietā par to, kurš tad ir muzikālās drāmas Vadonis libreta autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!