Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai noskaidrotu cilvēka dzirdei visnepatīkamāko skaņu pasaulē, 13 eksperimenta dalībniekiem nācās noklausīties 74 ierakstus ar visdažādākajām skaņām. Izrādījās, ka visriebīgāko skaņu rada troksnis, kas rodas, velkot nazi pa stikla virsmu.

Kā ziņo raidījums ABC News, britu zinātnieku veiktā pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā brīvprātīgo eksperimenta dalībnieku smadzenes reaģē uz dažādiem skaņas kairinātājiem, tostarp krīta vai nagu radītas skaņas uz skolas tāfeles, ūdens pilēšana no krāna un tamlīdzīgas, kamēr viņu smadzenes tika skenētas ar magnētiskās rezonanses iekārtu.

Noskaidrots, ka cilvēkus visvairāk kaitina stikla un metāla saskaršanās skaņa. Visriebīgāko skaņu topa otrajā vietā bija dakšiņas vilkšana pa stikla šķīvi, bet trešajā - skrapstoņa, kas rodas, ar krītu rakstot uz tāfeles. Vismazāk eksperimenta dalībniekus kaitināja tekoša ūdens skaņa.

Lai uzzinātu, kāpēc viskaitinošākās cilvēkiem šķiet tieši minētās skaņas, zinātnieki pētīja to akustisko aspektu. Pētījumā netika izmantotas skaņas, kas rada nepatīkamas asociācijas, iesaistot citus maņu orgānus - piemēram, līdzīgā eksperimentā 2007. gadā par absolūto "līderi" kļuva ar vemšanu saistītas skaņas.

Kā parādīja smadzeņu skenēšana, nepatīkamas skaņas ne tikai pastiprina asins pieplūdumu tai smadzeņu daļai, kas atbild par skaņas uztveršanu un apstrādi, bet arī ierosina emocijas kontrolējošās amigdalas jeb mandeļveida ķermeņa darbību.

"Šķiet, šajā brīdī ieslēdzas kāds ļoti primitīvs process, un nepatīkamā skaņa tiek uztverta kā iespējamu briesmu signāls," izteicies viens no pētījuma autoriem, doktors Kumars.

Pateicoties šim pētījumam, noskaidrots, ka visnepanesamākās cilvēkam ir augstas frekvences skaņas (diapazonā no 2000 līdz 5000 herciem), kuras cilvēka ausij ir visgrūtāk paciešamas. Tāpat secināts, ka nepatīkami trokšņi provocē spēcīgāku smadzeņu reakciju nekā patīkamas skaņas.

Arī amerikāņu zinātnieki no Ņujorkas štata universitātes SUNY New Paltz veikuši pētījumu, lai noskaidrotu, kura skaņa pieaugušam cilvēkam šķiet vispretīgākā un neciešamākā. Viņu veiktā eksperimenta rezultāti atšķiras no britu kolēģu veikuma, jo par pretīgāko skaņu pasaulē atzīta mazu bērnu ņerkstēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!