Dzīve aizrauj: brīvība bez bremzēm – BMX braucējs Dāvis Dudelis



Dzīve aizrauj: brīvība bez bremzēm – BMX braucējs Dāvis Dudelis
Kas ir "flatland" un vai triku taisīšana ar BMX ir bīstama? Cik laika vajag, lai pāris trikus iemācītos cilvēks, kurš māk noturēties uz velosipēda, dažreiz atlaist rokas vai uz brīdi piecelties kājās? Atbildes uz šiem jautājumiem Edgars Bāliņš centās noskaidrot sadarbībā ar "Samsung" tapušā projekta "Dzīve aizrauj" 3. epizodē. Tās galvenais varonis – BMX braucējs un BMX skolas īpašnieks Dāvis Dudelis.
"Tu vari piedalīties sacensībās un ceļot pa pasauli," profesionāla BMX braucēja dzīves aizkulises ieskicē Dudelis, uzsverot – pats svarīgākais ir brīvība.

"Frīstails nav braukšana pa trasi, kur tev ir viena trase un laiks – tu finišē, un tas ir viss. Frīstailā tu dari to, ko gribi – tā ir brīvība. Tu vari braukt pa mežu, uz ielas, skeitparkā. Tu dari to, ko vēlies," iedvesmo Dudelis.

Viņš BMX braukšanas prasmes sācis apgūt pusaudžu gados pašmācības ceļā. "BMX man iepatikās, kad ieraudzīju pāris klipiņus MTV un nodomāju "Wow! Tā ir lieta!" Tad pamēģināju un sapratu, cik nebeidzamas ir iespējas un cik daudz ir triku, ko var kombinēt. Visvairāk man patika, ka tolaik tas bija oriģināli – neviens īsti ar to nenodarbojās."

Dāvim pieder arī pasaules rekords tā saucamajā "nose manual" disciplīnā – 2018. gada rudenī viņš uz BMX velosipēda priekšējā riteņa nobrauca 382 metrus, tādējādi labojot pats savu 2015. gada rekordu – 263 metrus garo braucienu.